​Tribunalul orașului Moscova va ține o audiere pe 31 mai într-un nou dosar împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, potrivit documentelor oficiale postate online, cu acuzații care l-ar putea ține în închisoare timp de decenii, relatează Reuters.

Alexei Navalnii la o audiere a unuia dintre procesele impotriva saFoto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

Navalnîi, care a ieșit în evidență prin anchetele și criticile sale la adresa elitei din jurul președintelui Vladimir Putin, a declarat luna trecută că i s-a deschis un dosar „absurd” de terorism care ar putea să-l condamne la încă 30 de ani de închisoare.

Rusia a redus la tăcere aproape toată opoziția politică internă și a societății civile sub Putin. Dar de când a invadat Ucraina la începutul anului trecut, aceasta a încercat să înlăture toate vestigiile de disidență cu noi legi care vizează cenzura și pedepse lungi de închisoare pentru cei care se opun în mod public războiului.

Navalnîi, care spune că Rusia va pierde războiul, despre care spune că a îndurerat milioane de ucraineni nevinovați, ispășește deja pedepse combinate de 11 ani și jumătate pentru fraudă și sfidare a instanței într-o colonie penală de maximă securitate, acuzații despre care el spune că au fost fabricate pentru a-l reduce la tăcere.

Organizațiile sale de campanie și Fondul Anti-Corupție au fost interzise în Rusia ca „extremiste”.

Care sunt noile acuzații aduse împotriva lui Aleksei Navalnîi

Dosarul instanței a spus că acuzațiile împotriva lui Navalnîi, un fost avocat, se referă la șase articole diferite ale codului penal rus:

- reabilitarea nazismului

  • - crearea unei organizaţii extremiste
  • - formularea de apeluri publice pentru a comite activități extremiste
  • - determinarea cetățenilor să încalce legea
  • - finantarea activitatii extremiste
  • - implicarea unui minor în săvârşirea unor fapte care pun în pericol viaţa unui minor

Nu este în acest moment clar la ce acțiuni sau incidente specifice se referă acuzațiile.

„Reabilitarea nazismului” se poate referi la declarațiile lui Navalnîi de sprijin pentru Ucraina, în timp ce Rusia acuză guvernul ucrainean că întruchipează ideologia nazistă - o acuzație respinsă ca lipsită de temei de Kiev și aliații săi occidentali.

Luna trecută, anchetatorii i-au legat oficial ăe susținătorii lui Navalnîi de uciderea lui Vladlen Tatarski, un popular blogger militar și susținător al campaniei militare a Rusiei în Ucraina, care a fost ucis de o bombă la Sankt Petersburg luna trecută.

Comitetul Naţional Anti-terorism (NAC) al Rusiei a declarat că serviciile secrete ucrainene au organizat atentatul cu ajutorul susţinătorilor lui Navalnîi.

Aceasta părea să fie o referire la faptul că un suspect arestat din cauza crimei s-a înregistrat odată pentru a participa la o mișcare promovată de Navalnîi împotriva Kremlinului și care viza un anumit mod de vod. Aliații lui Navalnîi au negat orice legătură cu asasinatul.

Susținătorii lui Navalnîi au făcut apel la demonstrații la nivel mondial în sprijinul lui pe 4 iunie, ziua lui.

„Ei bine, Aleksei, ai dat de belea acum... Procuratura Generală mi-a furnizat oficial 3.828 de pagini care descriu toate crimele pe care le-am comis în timpul în care eram deja închis”, a spus Navalnîi într-un mesaj postat de susținătorii săi pe contul de Twitter al opozantului.

El a spus că nu i s-a permis să citească materialul pentru a afla de ce anume a fost acuzat, deoarece în prezent se află în izolare - așa cum a fost o mare parte din timpul său petrecut în închisoare - și nu i s-a permis decât o cană și o carte.

Navalnîi, în vârstă de 46 de ani, a câștigat admirația din partea opoziției pentru că s-a întors voluntar în Rusia în 2021 din Germania, unde a fost tratat pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o încercare de otrăvire cu un agent neurotoxic din epoca sovietică. Kremlinul a negat că a încercat să-l omoare și a spus că nu există dovezi că ar fi fost otrăvit cu o astfel de toxină.