Statele Unite au impus vineri sancțiuni împotriva fundației iraniene „15 Khordad” pe care au acuzat-o că oferă o recompensă de mai multe milioane de dolari pentru uciderea romancierului Salman Rushdie, care a fost atacat la un eveniment din luna august.

Salman RushdieFoto: Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx / AP / Profimedia

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că a desemnat Fundația 15 Khordad din Iran grupare terorista, acuzând-o că a pus o recompensă pentru uciderea lui Rushdie și că a crescut-o în 2012 la 3,3 milioane de dolari.

Fostul lider suprem iranian, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis în 1989 un decret religios (fatwa) prin care îndemna la uciderea scriitorului Salman Rushdie, după publicarea „Versetelor satanice”.

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, și-a pierdut vederea la un ochi și nu mai poate folosi o mână după ce nervii brațului au fost secționați în urma unui atac pe scenă la un eveniment literar din vestul New York-ului în august, a spus agentul său.

Agentul a refuzat să spună dacă autorul „Versetelor satanice” se afla încă în spital la mai bine de două luni după ce poliția a declarat că un bărbat de 24 de ani din New Jersey l-a înjunghiat pe scriitor chiar înainte ca Rushdie să țină o prelegere.

Rănile romancierului au inclus și răni la ficat, a spus atunci Andrew Wylie, care reprezintă giganți literari precum Saul Bellow și Roberto Bolano.

Principalul suspect, Hadi Matar, american de origine libaneză în vârstă de 24 de ani, a fost arestat imediat după incident şi a pledat nevinovat în cursul procesului său deschis la jumătatea lunii august în faţa unui tribunal din Mayville, în statul New York.

„Acest act de violență, care a fost lăudat de regimul iranian, este îngrozitor. Cu toții sperăm la recuperarea rapidă a lui Salman Rushdie”, a declarat subsecretarul Departamentului Trezoreriei pentru Terorism și Informații Financiare, Brian Nelson.

Acțiunea de vineri îngheață toate activele americane aparținând fundației și, în general, le interzice americanilor să se ocupe de tranzacțiile acestora. Cei care se ocupă de anumite tranzacții cu fundația riscă și sancțiuni.

Citește și: