Principalul cotidian ultraconservator iranian, Kayhan, l-a lăudat sâmbătă pe bărbatul care l-a înjunghiat cu o zi înainte în Statele Unite pe celebrul scriitor britanic Salman Rushdie, autorul cărții "Versetele satanice", care este ținta unei fatwa din partea Iranului de peste 30 de ani, transmite AFP.

Ziarele iraniene se bucură după rănirea gravă a lui Salman RushdieFoto: Vahid Salemi / AP / Profimedia

„Felicitări omului curajos și conștient de datorie care l-a atacat pe apostatul și viciosul Salman Rushdie", a scris ziarul, al cărui șef este numit de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

„Să sărutăm mâna celui care a sfâșiat cu un cuțit gâtul dușmanului lui Dumnezeu”, continuă textul.

Rushdie a fost rănit la gât și la abdomen în timp ce se afla pe scena unui centru cultural din Chautauqua, în nordul statului New York. Potrivit agentului său, acesta a fost conectat la aparate de respirație artificială și ar putea să-și piardă un ochi.

„Gâtul diavolului, lovit de un brici”

Autoritățile iraniene nu au comentat încă în mod oficial tentativa de asasinare a intelectualului în vârstă de 75 de ani.

Urmând linia oficială, toate mass-media iraniene l-au descris pe Rushdie ca fiind un „apostat", cu excepția Etemad, un ziar reformist.

Cotidianul de stat Iran a afirmat că „gâtul diavolului" a fost „lovit de un brici".

„Nu voi vărsa nicio lacrimă pentru un scriitor care denunță musulmanii și islamul cu o ură și un dispreț infinit", a scris într-un tweet Mohammad Marandi, un consilier al echipei de negociere din dosarul nuclear iranian.

„Rushdie este un pion al imperiului care pozează în romancier postcolonial", a adăugat el.

Salman Rushdie a înfuriat o parte a lumii musulmane prin publicarea, în septembrie 1988, a cărții "Versetele satanice", ceea ce l-a determinat pe fondatorul Republicii Islamice, ayatollahul Rouhollah Khomeiny, să emită în 1989 o „fatwa" prin care cerea asasinarea sa.