Bărbatul acuzat că l-a înjunghiat pe Salman Rushdie a declarat că el îl respectă pe ayatollahul Ruhollah Khomeini (liderul revoluţiei islamice iraniene din 1979), dar nu a spus că s-ar fi inspirat din fatwa emisă de fostul lider suprem iranian, potrivit unui interviu apărut miercuri în New York Post, relatează Reuters și Agerpres.

Hadi Matar, tânărul de origine libaneză care l-a înjunghiat pe Salman RushdieFoto: Balkis Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hadi Matar a declarat de asemenea că el „nu citise decât câteva pagini” din romanul lui Rushdie „Versetele Satanice” şi că un tweet care anunţa în iarnă vizita autorului la Institutul Chautauqua îi dăduse ideea să se ducă şi el acolo.

Salman Rushdie, 75 de ani, urma să susţină o conferinţă despre libertatea artistică în vestul statului New York, vinerea trecută, când - a declarat poliţia - Hadi Matar, 24 de ani, s-a repezit pe scenă şi l-a înjunghiat pe scriitorul de origine indiană.

Rushdie a trăit sub ameninţarea unei recompense puse pe capul său după ce apariţia „Versetelor Satanice” în 1988 l-a determinat pe ayatollahul Khomeini să emită o fatwa prin care îi îndemna pe musulmani să-l omoare.

„Rushdie a atacat islamul”

„Îl respect pe ayatollah. Cred că a fost o persoană formidabilă. Este tot ce voi spune cu privire la acest subiect”, a declarat Matar pentru New York Post, într-un interviu video din închisoarea comitatului Chautauqua.

„Nu-mi place prea mult”, a spus Matar referindu-se la Rushdie. „El este cineva care a atacat islamul, a atacat convingerile acestuia, sistemele acestei credinţe”, a spus el, adăugând că a urmărit pe YouTube înregistrări video cu scriitorul.

Matar a negat că ar fi fost în contact cu Gardienii Revoluţiei din Iran, armata de elită a regimului iranian, potrivit ziarului.

Avocatul său, numit din oficiu, a declarat că nu a fost la curent cu faptul că New York Post a intrat în contact cu clientul său pentru a-i acorda un interviu.

„Eu nu am autorizat nicio sursă din exterior, cu sau fără ajutorul guvernului, să intre în contact cu clientul meu”, a declarat avocatul Nathaniel Barone pentru Reuters.

Hadi Matar, din Fairview, statul New Jersey, a pledat nevinovat la acuzaţiile de tentativă de omor şi agresiune în tribunalul în faţa căruia compăruse sâmbătă. Un mare juriu urmează să emită în cursul săptămânii un rechizitoriu în care vor figura oficial acuzaţiile aduse acestuia.

Citește pe acest subiect: