Agresorul lui Salman Rushdie, un tânăr american de origine libaneză, a fost prezentat unui judecător din statul New York, în fața căruia a pledat „nevinovat" de "tentativă de omor" asupra scriitorului, încă spitalizat în stare gravă, dar care a putut rosti câteva cuvinte sâmbătă seara, transmite AFP.

Hadi Matar, tânărul de origine libaneză care l-a înjunghiat pe Salman RushdieFoto: Gene J. Puskar / AP / Profimedia

El se află în continuare în stare gravă la spital, dar a reușit să spună câteva cuvinte sâmbătă seara.

Scriitorul britanico-american Aatish Taseer a scris într-o postare pe Twitter, între timp ştearsă, că Rushdie „a fost scos de pe ventilator şi vorbeşte (şi glumeşte)", fapt confirmat de agentul autorului, Andrew Wylie.

Amenințat cu moartea încă de la o „fatwa" iraniană din 1989, la un an după publicarea „Versetelor satanice", Salman Rushdie a fost înjunghiat de zece ori vineri, un atac care a scandalizat Occidentul, dar a fost salutat de extremiștii din Iran și Pakistan.

Hadi Matar nu a scos niciun cuvânt în fața instanței

La o audiere procedurală la tribunalul Chautauqua, Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, acuzat de „tentativă de omor și agresiune", a apărut îmbrăcat într-un costum de deținut cu dungi alb-negru, încătușat și mascat, și nu a scos niciun cuvânt, potrivit New York Times și fotografiilor din presa locală.

Procurorii au declarat că atacul de vineri de la un centru cultural din Chautauqua, unde Rushdie urma să țină o conferință, a fost premeditat.

Intelectualul în vârstă de 75 de ani a fost înjunghiat de cel puțin 10 ori în gât și în abdomen.

Suspectul, care locuiește în New Jersey, a pledat „nevinovat" prin intermediul avocatului său și va apărea din nou în fața instanței pe 19 august.

Salman Rushdie a început să vorbească din nou sâmbătă seară

Sâmbătă, autoritățile și apropiații lui Salman Rushdie au păstrat tăcerea asupra stării de sănătate a britanicului naturalizat american.

El a fost spitalizat vineri, conectat la aparate de respirație artificială, la Erie, în Pennsylvania, pe malul lacului care separă Statele Unite de Canada.

Cu toate acestea, agentul său, Andrew Wylie, alarmist vineri seară - „Salman își va pierde probabil un ochi, nervii din braț i-au fost secționați și a fost înjunghiat în ficat" - a declarat pentru NYT doar că clientul său a început să vorbească din nou sâmbătă seară, fără a preciza dacă a rămas sau nu conectat la aparate.

Atacul a provocat o undă de șoc, în special în țările occidentale: președintele american Joe Biden a condamnat „un atac brutal" și i-a adus un omagiu lui Rushdie pentru "refuzul său de a fi intimidat și redus la tăcere".

Scriitorul credea a ajuns să trăiască o viață normală

Locuind la New York de 20 de ani, Salman Rushdie și-a reluat o viață mai mult sau mai puțin normală, continuând să promoveze satira și ireverența în cărțile sale.

Ca o coincidență, revista germană Stern l-a intervievat în urmă cu câteva zile, înainte de atentat: „De când locuiesc în Statele Unite, nu mai am probleme (...) Viața mea este din nou normală", asigura scriitorul în acest interviu, precizând că este "optimist" în ciuda "amenințărilor cu moartea zilnice". "

„Fatwa" iraniană nu a fost niciodată ridicată, iar mulți dintre traducătorii săi au fost răniți de atacuri sau chiar uciși, cum ar fi japonezul Hitoshi Igarashi, înjunghiat mortal în 1991.

În SUA, gigantul Amazon a raportat o creștere a comenzilor pentru „Versetele satanice", iar librăria newyorkeză Strand Bookstore a declarat pentru AFP că „oamenii veneau să vadă ce a scris și să afle ce avem" în stoc.

În sudul Libanului, Ali Qassem Tahfa, șeful satului Yaroun, a declarat pentru AFP că Hadi Matar este „de origine libaneză".

Tânărul „s-a născut și a crescut în Statele Unite. Mama și tatăl său sunt din Yaroun", a spus el, fără a comenta atacul.

Iranul și Pakistanul jubilează: „Merită să fie ucis”

Dar în Iran, cotidianul ultraconservator Kayhan l-a felicitat pe agresor: „Bravo acestui bărbat curajos și conștient de datoria sa, care l-a atacat pe apostatul și viciosul Salman Rushdie", a scris ziarul.

Să sărutăm mâna celui care a sfâșiat cu un cuțit gâtul dușmanului lui Dumnezeu”, a adăugat publicația.

Iar la piața de carte din Teheran, Mehrab Bigdeli, un cleric șiit, a declarat că este „foarte fericit să audă vestea. Oricine ar fi autorul, îi sărut mâna (...) Dumnezeu să-l blesteme pe Salman Rushdie".

În Pakistanul vecin, partidul Tehreek-e-Labbaik Pakistan - cunoscut pentru violențele sale împotriva a ceea ce numește blasfemie antimusulmană - a declarat, de asemenea, că Rushdie „merita să fie ucis".

Salman Rushdie, născut în 1947 în India, într-o familie de intelectuali musulmani nepracticanți, a inflamat unele părți ale lumii islamice prin publicarea "Versetelor satanice", ceea ce l-a determinat pe ayatollahul iranian Rouhollah Khomeini să emită "fatwa" prin care a cerut asasinarea sa.

Autorul a aproximativ 15 romane, povestiri pentru copii, povestiri scurte și eseuri scrise în limba engleză a fost obligat să trăiască în clandestinitate și sub protecția poliției, trecând dintr-o ascunzătoare în alta.