”Nimeni nu are dreptul de a lansa acuzații împotriva Iranului pentru atacul de vineri asupra lui Salman Rushdie, pentru care el și susținătorii săi sunt singurii de vină”, a declarat luni ministerul de externe de la Teheran în prima reacție oficială a Iranului față de atacul asupra celebrului scriitor care a șocat o lume întreagă.

Salman RushdieFoto: Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx / AP / Profimedia

Romancierul, care a trăit sub amenințarea morții zeci de ani de când a înfuriat autoritățile clericale din Iran odată cu publicarea ”Versetelor Satanice”, își revine după ce a fost înjunghiat în mod repetat pe scenă, la o conferință în statul New York, unde urma să susțină o prelegere.

În prima reacție oficială a Iranului, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe Nasser Kanaani a declarat că libertatea de exprimare nu justifică insultele lui Rushdie împotriva religiei, transmite Reuters.

Romanul lui Salman Rushdie ”Versetele satanice” a fost publicat în 1988 și este privit de unii musulmani drept blasfemie. De altfel, la un an de la publicarea romanului, scriitorul britanic a fost condamnat la moarte printr-o fatwa iraniană.

”În acest atac, nimeni nu este de blamat și condamnat decât el și susținătorii săi”, a declarat Kanaani într-un briefing de presă. ”Nimeni nu are dreptul să acuze Iranul în această privință”, a mai susținut acesta.

Purtătorul de cuvânt al ministerului a mai susținut că Rushdie ”s-a expus indignării populare prin insultarea lucrurilor sacre ale islamului și depășirea liniilor roșii a 1,5 miliarde de musulmani”.

În același timp, potrivit AFP citată de Agerpres, Iranul a negat "categoric" orice legătură cu atacatorul care l-a înjunghiat pe Salman Rushdie. Iranul nu are alte informaţii despre atacatorul lui Rushdie cu excepţia a ceea ce a apărut în mass-media, a conchis purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Teheran.

Scriitorii și politicienii din întreaga lume au condamnat atacul.

În schimb, presa iraniană a jubliat, titrând ”Să sărutăm mâna celui care a sfâșiat gâtul dușmanului lui Dumnezeu”.

Agresorul lui Salman Rushdie, tânărul american de origine libaneză Hadi Matar, a fost prezentat unui judecător din statul New York, în fața căruia a pledat „nevinovat" de "tentativă de omor" asupra scriitorului.

După atacul oribil în care a fost înjunghiat de cel puțin 10 ori în abdomen și în gât, scriitorul a fost internat în stare gravă și operat. Din fericire, sâmbătă seara, autoritățile americane și apropiații săi au transmis că Salman Rushdie a fost scos de pe ventilator, ”vorbește și glumește”.