Greva generală de marți a afectat aproape o treime din reactoarele nucleare ale Franței, a declarat un reprezentant al unuia dintre sindicatele din domeniul energetic, citat de agenția Reuters.

Emmanuel Macron in timpul unei vizite la o centrală nuclearaFoto: Jean Michel Nossant / Sipa Press / Profimedia Images

Chiar și înainte de această situație era deja așteptat ca producția de energie nucleară a Franței să scadă la minimul ultimilor 30 de ani în 2022 din cauza unui număr record de pene de curent cauzate de coroziune, la care s-au adăugat operațiunile planificate de mentenanță.

Situația a fost exacerbată în ultimele săptămâni de grevele declanșate succesiv de sindicatul FNME-CGT la unele centrale nucleare.

Virginie Neumayer, unul dintre reprezentanții sindicatului, a declarat marți pentru agenția Reuters că 20 din cele 56 de reactoare nucleare ale Franței au fost afectate de greve.

La 17 dintre reactoare a fost necesară amânarea operațiunilor de mentenanță ca urmare a acțiunilor de protest.

EDF a semnat un acord cu sindicatele ce îi reprezintă pe angajații centralelor nucleare

Électricité de France (EDF), cea mai importantă companie de utilități din Franța, a precizat că 16,3% din totalul forței de muncă de la centrale a participat la greve dar că un acord între toate sindicatele din sectorul energetic și reprezentanții companiei a fost semnat dimineața aceasta.

Acordul stipulează organizarea unor negocieri la nivelul companiei, prima dintre acestea fiind programată să aibă loc miercuri.

Mai devreme în cursul zilei operatorul RTE a avertizat că grevele prelungite și amânarea repornirii unor reactoare pot avea „consecințe puternice” în ceea ce privește furnizarea electricității pe parcursul iernii.

Un purtător de cuvânt al EDF a confirmat că grevele au dus la amânarea repornirii cu 11 zile a reactorului Cattenom 1 (până pe 12 noiembrie), cu două săptămâni a Cruas 2 (până pe 13 noiembrie) și trei săptămâni a Tricastin 3 (până pe 14 noiembrie).

Astfel de amânări au fost necesare și pentru alte reactoare.

Tulburări sociale în Franța

Greva angajaților din sectorul energetic face parte dintr-o grevă generală declanșată marți, aceasta afectând traficul feroviar, învățământul și alte sectoare.

Marțea trecută sindicatul CGT a anunțat că grevele au lăsat fără carburanți o treime din benzinăriile franceze.

Duminică, 30.000 de persoane au participat la Paris la un protest împotriva costului ridicat al vieții și a „inacțiunii climatice” organizat de alianța de stânga Nupes.

Nupes – Noua uniune populară, ecologică şi socială - este o alianţă de stânga ce cuprinde Franţa Nesupusă a lui Jean-Luc Mélenchon. Melenchon a mărșăluit alături de câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, Annie Ernaux, și a cerut organizarea unei greve generale marți.