Extrema dreapta din Italia speră într-o victorie istorică în alegerile parlamentare de duminică, ceea ce ar putea face ca Giorgia Meloni să devină primul lider al unui partid post-fascist care conduce un guvern într-o ţară fondatoare a UE, notează sâmbătă AFP.

Giorgia MeloniFoto: Vincenzo Izzo / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vineri, liderii principalelor formaţiuni politice au aruncat în luptă toate forţele pentru ultimele reuniuni electorale din campanie, în ultima zi a campaniei electorale.

„Sunt o patrioată!'', a proclamat, la Napoli, Giorgia Meloni, lidera partidului Fratelli d'Italia (FdI), creditat cu 25% din intenţiile de vot.

Aliatul ei Matteo Salvini, liderul Ligii (partid anti-imigrație), a ocupat spaţiul mediatic cerând „demisia sau prezentarea de scuze'' din partea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, căreia i-a reproşat că a ameninţat Italia cu sancţiuni dacă această ţară va aduce atingere principiilor democratice ale Uniunii Europene.

Sondajale de opinie fiind interzise în ultimele două săptămâni înainte de scrutin, ultimele anchete sociologice creditau FdI cu 25% din intenţiile de vot, devansând Partidul Democrat (21-22%).

Pe următoarele poziţii în sondaje se află Mişcarea 5 Stele, cu 13-15%, Liga, cu 12%, şi Forza Italia, cu 8%.

Coaliţia de dreapta/extrema dreaptă ar putea ocupa între 45% şi 55% din mandatele parlamentare. Absenteismul ar putea depăşi 30% la acest scrutin, potrivit analiştilor, un nivel ridicat pentru Italia.

Berlusconi e prietenul lui Putin, Salvini vrea relaxarea sancțiunilor

Bruxelles-ul urmărește îndeaproape alegerile, în special în ceea ce privește chestiunea sensibilă a sancțiunilor împotriva Moscovei și posibilele tensiuni între Comisie și un guvern ultraconservator și suveranist.

Roma a menținut în mod tradițional relații cordiale cu Moscova și a fost alături de NATO de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Silvio Berlusconi, al treilea partener al coaliției conservatoare cu Forza Italia, a provocat o controversă atunci când a declarat joi seara că Vladimir Putin a fost „împins" de poporul său să invadeze Ucraina.

Când era șef de guvern, Berlusconi l-a tratat pe președintele rus ca pe un prieten, primindu-l la vila sa din Sardinia și călătorind cu el în Crimeea după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană în 2014. În fața scandalului provocat de ultimele sale declarații, el și-a reafirmat vineri „loialitatea absolută" față de NATO și UE.

La rândul său, Matteo Salvini militează pentru o relaxare a sancțiunilor împotriva Moscovei, pe care le consideră ineficiente și contraproductive, considerând în același timp că invazia din Ucraina este „nejustificată".

Giorgia Meloni, pe de altă parte, a luat poziții clare în favoarea susținerii Ucrainei, a sancțiunilor împotriva Rusiei și a trimiterii de arme către Kiev.

Presa italiană s-a făcut sâmbătă ecoul acestor îngrijorări. Zelenski către italieni: „Nu votați pentru prietenii lui Putin", a scris pe prima pagină cotidianul de stânga La Repubblica.

„Ultima provocare pentru Europa și Putin", a titrat principalul cotidian italian, Corriere della Sera.