Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat Italia cu privire la consecințele pe care le va avea dacă se va îndepărta de principiile democratice, lansând o amenințare puțin voalată înaintea alegerilor de duminică, pe care probabil le va câștiga un bloc de dreapta condus de Giorgia Meloni, transmite Reuters.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei EuropeneFoto: snapshot/Future Image/D Anoraganingrum / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aceste declarații ale șefei Comisiei Europene subliniază îngrijorarea din unele capitale europene cu privire la viitoarele alegeri din Peninsulă și sugerează că relațiile dintre Bruxelles și Roma ar putea deveni turbulente dacă Meloni și partenerii săi vor obține victoria.

„Abordarea mea este că, indiferent de guvernul democratic care este dispus să lucreze cu noi, lucrăm împreună", a declarat von der Leyen la Universitatea Princeton din Statele Unite joi, răspunzând la o întrebare privind existența unor îngrijorări în legătură cu viitoarele alegeri din Italia.

„Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă, am discutat despre Ungaria și Polonia, avem instrumente", a adăugat ea.

Matteo Salvini, șeful Ligii și o parte a alianței conservatoare a lui Meloni, a criticat afirmațiile, spunând că sunt de o „aroganță rușinoasă".

„Ce este asta, o amenințare? Respectați votul liber, democratic și suveran al poporului italian!", a scris el pe Twitter.

Von der Leyen se referea, se pare, la recomandarea de duminica trecută a Comisiei Europene de a suspenda finanțări de aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria din cauza corupției, primul caz de acest fel din UE în cadrul noilor măsuri menite să protejeze mai bine statul de drept.

UE a introdus sancțiunile financiare în urmă cu doi ani ca răspuns la ceea ce consideră că reprezintă subminarea democrației în Polonia și Ungaria.

Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat reporterilor de la Bruxelles că von der Leyen nu a căutat să intervină în politica italiană: „Ea sublinia rolul Comisiei ca gardian al tratatelor (europene) în ceea ce privește statul de drept".