Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că este gata să ajute la "depășirea crizei alimentare" provocată de blocarea cerealelor ucrainene și rusești din cauza conflictului în curs, cu condiția ca sancțiunile împotriva Moscovei să fie ridicate, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: Profimedia Images

Rusia "este pregătită să aducă o contribuție semnificativă la depășirea crizei alimentare prin exportul de cereale și îngrășăminte, cu condiția ca Occidentul să ridice restricțiile motivate politic", a declarat Putin, potrivit unui comunicat al Kremlinului, într-o convorbire telefonică cu premierul italian Mario Draghi.

Apelul a fost inițiat de Draghi.

Putin susține că acuzațiile occidentale potrivit cărora Moscova, de la ofensiva sa în Ucraina, blochează exporturile de cereale ucrainene sunt "nefondate".

"Dificultățile apărute sunt legate, printre altele, de perturbările în funcționarea lanțurilor de producție și logistice, precum și de politica financiară a țărilor occidentale în timpul pandemiei de coronavirus", a spus el.

"Situația a fost agravată de restricțiile antirusești impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană", a spus el, referindu-se la salvele de sancțiuni fără precedent care au lovit Rusia.

Ucraina, un exportator important de cereale, în special porumb și grâu, și-a văzut producția blocată de lupte.

La rândul său, Rusia, o altă putere cerealieră, nu își poate vinde producția și îngrășămintele din cauza sancțiunilor occidentale care afectează sectoarele financiar și logistic. Ambele țări produc o treime din producția mondială de grâu.

De asemenea, Vladimir Putin l-a informat pe Draghi "despre munca depusă pentru a stabili o viață pașnică în orașele eliberate din Donbas" și că procesul de pace a fost "înghețat de Kiev".

Mario Draghi a declarat în cadrul unei conferințe de presă că "scopul apelului telefonic a fost de a întreba dacă se poate face ceva pentru a debloca grâul care se află acum în depozitele din Ucraina".

El a sugerat "o colaborare între Rusia și Ucraina pentru deblocarea porturilor din Marea Neagră" în care se află acest grâu, care riscă să putrezească, "pe de o parte pentru a elibera aceste porturi, iar pe de altă parte pentru a ne asigura că nu există ciocniri în timpul eliberării".

Draghi a declarat că din partea Rusiei există "o disponibilitate de a urmări această direcție" și că îl va suna pe președintele ucrainean Zelenski "pentru a vedea dacă există o disponibilitate similară".

"Când sunt întrebat dacă am văzut vreun licăr de speranță pentru pace, răspunsul este nu", a conchis premierul italian.

Apel și la „prietenii africani” pentru ridicarea sancțiunilor

Șeful diplomației de la Moscova a rugat „prietenii africani” să ceară Occidentului anularea imediată a sancțiunilor impuse Rusiei, motivând că acestea dau peste cap liniile internaționale de transport și logistică.

„Rugăm prietenii noștri, Uniunea Africană, să ceară și să ceară insistent de la Occident, anularea sanțiunilor ilegale și unilaterale care aruncă în aer comerțul internațional, atât de necesar, afectând iremediabil infrastructura logistică de transport”, a declarat ministrul. De asemenea, acesta a mai declarat: „ Rusia își îndeplinește cu bun simț obligațiile internaționale care privesc contractele și, mai ales, cele legate de exportul bunurilor de consum și alte produse extrem de necesare Africii”, a declarat Serghei Lavrov.

Urmărește ultimele evoluții din a 92-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.