​Forțele ruse au bombardat peste 40 de localități din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, amenințând să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civilii prinși în calea invaziei lor, aflată acum în a 92-a zi.

Clădire distrusă în Kramatorsk, în estul UcraineiFoto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ziua 92 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:30Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a acuzat joi Rusia că practică "genocidul" în regiunea estică Donbass. Rusia practică "deportarea" și "uciderea în masă a civililor" în Donbass, a declarat Zelenski în discursul său zilnic la televiziune, potrivit AFP.

"Toate acestea (...) reprezintă o politică clară de genocid din partea Rusiei", a acuzat el.

01:10Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat pentru BBC că Rusia nu va câștiga războiul pornit în Ucraina, iar președintelui Vladimir Putin nu ar trebui să i se permită să dicteze termenii de pace

00:22 Liderul separatist din Doneţk, Denis Puşilin, susține că luptători ucraineni s-ar ascunde în continuare în oţelăria Azovstal

23:39Vladimir Putin vrea dezvoltarea unei „mari asocieri eurasiatice”

23:06Ungaria are nevoie de până la 4 ani pentru a renunţa la petrolul rusesc, spune şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban

22:20 Putin către Dragi: Moscova va ajuta la „depășirea crizei alimentare” dacă sancțiunile vor fi ridicate

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că este gata să ajute la „depășirea crizei alimentare” provocată de blocarea cerealelor ucrainene și rusești din cauza conflictului în curs, cu condiția ca sancțiunile împotriva Moscovei să fie ridicate, scrie AFP.

21:50Prețul mondial al petrolului a atins maximul ultimelor două luni, la peste 117 dolari, în timp ce războiul Rusiei în Ucraina continuă

21:30 Ministerul rus al Apărării a declarat că navele civile pot folosi în siguranță portul din Marea Azov, în orașul ucrainean ocupat Mariupol, deoarece a eliminat pericolul reprezentat de mine, potrivit The Guardian.

Ministerul a declarat ieri că forțele rusești au finalizat înlăturarea minelor din port și din apele din apropiere.

20:30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit Finlandei pentru sprijinul acordat în timpul unei vizite surpriză a prim-ministrului finlandez, Sanna Marin, potrivit The Guardian.

Asistența militară a Finlandei este „foarte valoroasă”, a scris Zelenski pe Facebook după discuțiile cu Marin, adăugând: „Armele, politica de sancțiuni și unitatea partenerilor noștri în problema aderării Ucrainei la UE - iată ce poate oferi forță în apărarea țării noastre”.

19:57 Metroul din Harkov va fi folosit din nou ca adăpost, după ce tocmai fusese redeschis în urmă cu două zile.

Amintim că cel puțin patru persoane au fost ucise joi într-un bombardament rusesc asupra orașului, care în ultimele săptămâni a fost ceva mai puțin vizat de forțele ruse.

Metroul din Harkov, cu 30 de stații, și-a reluat serviciile de transport public în urmă cu două zile, marți, după ce a fost folosit ca adăpost anti-bombe timp de trei luni, de la începerea invaziei ruse.

19:34 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit cu premierul Italiei, Mario Draghi, într-o convorbire telefonică în această după-amiază, potrivit The Guardian.

Într-o declarație după convorbire, Roma a precizat că cei doi au discutat despre situația din Ucraina, despre criza alimentară și despre impactul acesteia asupra țărilor sărace. Nu au fost oferite alte detalii despre convorbire.

19:23Forțele ruse au pierdut în jur de 1.000 de tancuri până acum în războiul din Ucraina, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.

19:00 Cel mai temut general rus spune că războiul din Ucraina ar putea dura între 5 și 10 ani

18:27Peste 150 de copii au fost uciși în regiunea Donețk de la declanșarea invaziei ruse, a informat joi procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

E un număr semnificativ mai mare decât în orice altă regiune a țării, punctează BBC, notând că acest lucru reflectă ferocitatea luptelor care se duc acum în estul Ucrainei.

Bilanțul la nivel național privind numărul copiilor care și-au pierdut viața de la începutul războiului este de 240.

18:09 Rusia a lansat mai multe rachete în Ucraina decât orice altă ţară de la Al Doilea Război Mondial. Un record care, potrivit experţilor şi datelor obţinute de revista Newsweek, sugerează că Moscova a eşuat în această ofensivă.

18:00 Armata Rusiei a obținut câștiguri în estul Ucrainei, după ce și-a concentrat acolo cea mai mare parte a forțelor, punând armata ucraineană sub o presiune mai mare decât oricând, iar bătălia pentru Donbas ar putea decide soarta invaziei ruse, scrie BBC. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că rușii ar putea ucide până la 100 de soldați ucraineni pe zi în Donbas. El a descris condițiile din estul Ucrainei ca fiind extrem de dificile, în ciuda faptului că unele dintre cel mai bine pregătite forțe sunt deja mobilizate în est pentru războiul de opt ani cu separatiștii susținuți de ruși.

Aproape 14.000 de cazuri de crime de război comise de soldații ruși investigate de Procuratura Ucrainei

17:30Procuratura Ucrainei investighează aproape 14.000 de cazuri de presupuse crime de război comise de forțele ruse, conform procurorului general ucrainean Iryna Venediktova, citată de BBC.

Vorbind la Londra, în prima ei deplasare din Ucraina de la începutul invaziei, Venediktova a spus că în fiecare zi apar între 100 și 200 de cazuri noi.

17:25Țările NATO s-au înțeles tacit să nu furnizeze Ucrainei tancuri (presa germană)

17:02 Patru morți în urma unor noi bombardamente rusești asupra orașului Harkov

„Ocupanții bombardează din nou centrul regional”, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleg Siniegubov, pe Telegram. „Potrivit informațiilor preliminare, șapte persoane au fost rănite, iar din păcate patru au murit”, a adaugat guvernatorul, făcând apel la locuitori să rămână adăpostiți.

16:37Lukașenko spune că a „învățat multe” din „operațiunea specială” a lui Putin în Ucraina

16:12VIDEO Ce mai fură soldații ruși din Ucraina: O dronă Orlan-10 a armatei Rusiei

15:53 Luptele împotriva trupelor rusești din estul Ucrainei au atins „intensitatea maximă", a declarat joi ministrul adjunct ucrainean al apărării, Ganna Malyar.

„Luptele au atins intensitatea maximă și ne așteaptă o etapă lungă și extrem de dificilă", a declarat ministrul adjunct în cadrul unei conferințe de presă. (AFP)

15:47 Iranul și Rusia au finalizat un acord pentru furnizarea a cinci milioane de tone de grâu și cereale către Teheran, a declarat joi ministrul iranian al petrolului, Javad Owji, pentru agenția de presă semi-oficială iraniană YJC.

Acordul a fost unul dintre cele câteva semnate în timpul unei vizite efectuate în această săptămână de o delegație economică și comercială rusă.

Vladimir Putin: Poate că e mai bine că unele companii pleacă din Rusia

15:40 Germania lucrează „fără încetare" pentru a pune capăt dependenței sale de importurile de gaze rusești, a declarat joi cancelarul țării, adăugând că nu există "nicio îndoială" că atât Berlinul, cât și UU vor pune capăt dependenței lor de importurile de energie din Rusia.

Petrolul rusesc ar putea fi eliminat complet până la sfârșitul anului, a adăugat Olaf Scholz în timpul discursului său de la Davos. El a precizat că Germania se orientează către terminale de gaz natural lichefiat și către surse alternative de aprovizionare, adăugând că UE urmează „aceeași cale".

15:25Orașul Severodonețk s-a aflat constant sub atacul forțelor ruse în ultima săptămână și jumătate, potrivit șefului administrației militare civile locale, Oleksandr Stryuk.

El a precizat că aproximativ 90% din locuințe au fost avariate în urma luptelor, iar la acest moment autoritățile estimează că aproximativ 12.000-13.000 de oameni s-ar mai afla în oraș, adăpostindu-se în subsoluri, scrie BBC.

15:20 Vladimir Putin a declarat joi că poate este mai bine că unele companii străine ies de pe piața rusă din cauza intervenției militare a Moscovei în Ucraina

Putin, care vorbea prin legătură video la un forum economic al statelor post-sovietice desfășurat în Kârgâzstan, a adăugat că este imposibil să se taie accesul Rusiei la tehnologia occidentală în ciuda sancțiunilor.

15:06IMAGINEA ZILEI din Ucraina: „Un duel de artilerie la o scară nemaivăzută de zeci de ani, dacă nu mai mult. Ca la Verdun”

Moscova îi dă dreptate lui Henry Kissinger

14:59 Executorii judecătorești ruși au confiscat peste 7,7 miliarde de ruble (123,2 milioane de dolari) de la Google, sumă pe care gigantul tehnologic american fusese obligat să o plătească ca parte a unei amenzi privind cifra de afaceri, anunță Interfax.

Subsidiara din Rusia a Google a spus săptămâna trecută că intenționează să declare falimentul după ce autoritățile i-au sechestrat contul bancar, ceea ce a făcut imposibilă plata personalului și a furnizorilor, dar serviciile gratuite, inclusiv de căutare și YouTube, vor continua să funcționeze.

14:47VIDEO Un controversat episcop catolic îi ia apărarea lui Vladimir Putin: „Este singurul care luptă împotriva forțelor răului”

14:35Moscova prelungește anul școlar în Mariupol pentru „deucrainizarea” elevilor - oficial ucrainean

14:14Doi soldați ruși capturați au pledat vinovați de bombardarea unui oraș din estul Ucrainei, în cel de-al doilea proces pentru crime de război de când trupele rusești au invadat țara.

Alexander Bobikin și Alexander Ivanov au recunoscut că au făcut parte dintr-o unitate de artilerie care a tras din regiunea rusă Belgorod peste graniță, contra unor ținte din Harkov.

Procurorii de stat au cerut ca cei doi să fie închiși pentru 12 ani pentru încălcarea legilor războiului. Un avocat al apărării a cerut clemență, argumentând că cei doi soldați au urmat ordinele și s-au căit. Verdictul este așteptat pe 31 mai. (The Guardian)

13:53Kremlinul îi dă dreptate lui Henry Kissinger: Ucraina trebuie să accepte situația așa cum e

Turcii negociază cu Rusia și Ucraina un coridor alimentar pe Marea Neagră

13:41 Turcia poartă negocieri cu Moscova și Kiev pentru un coridor alimentar care să permită exporturile de cereale din Ucraina, a declarat joi un oficial turc de rang înalt pentru Reuters.

12:58 Cum a evoluat frontul din Ucraina de la debutul invaziei și până acum (clip realizat cu hărțile zilnice de la Institutul pentru Studiul Războiului):

12:52Rusia admite pentru prima dată că are probleme cu exporturile de gaze naturale și petrol

12:37 Rusia nu va câștiga războiul din Ucraina, iar termenii unei eventuale păci nu trebuie să fie dictați de președintele rus Vladimir Putin, a declarat joi cancelarul german Olaf Scholz.

„Putin va negocia în mod serios pacea doar dacă va realiza că nu poate sparge apărarea Ucrainei. Nu va exista o pace dictată", a declarat Scholz într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Ucraina nu va accepta acest lucru și nici noi nu o vom face", a adăugat el.

12:21 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că reporterii din țările occidentale vor fi expulzați din Rusia dacă YouTube va bloca accesul la conferințele sale de presă, relatează agenția de presă TASS.

Zaharova ține săptămânal un briefing pe teme de actualitate din politica externă rusă, care este difuzat pe YouTube și pe alte platforme.

Ce reușite spun rușii că au obținut în ultima zi

11:57Armata rusă a publicat informarea operațională zilnică, în care afirmă că „rachete aeriene de înaltă precizie au lovit 48 de zone de concentrare a forțelor și echipamentelor militare ucrainene.

„Sistemele de apărare aeriană rusești au doborât un elicopter ucrainean Mi-24 deasupra satului Gusarovka, regiunea Harkov. De asemenea, un avion de transport militar al Forțelor Aeriene ucrainene, care livra muniții și arme, a fost doborât în aer în regiunea Kremidovka din regiunea Odesa.”

Informația trebuie tratatată cu mare precauție, dacă ținem cont că rușii au raportat încă de acum două săptămâni doborârea mai multor avioane decât au forțele aeriene ucrainene.

Rușii mai susțin că, în urma operațiunilor lor din ultimele 24 de ore, au fost uciși peste 350 de luptători ucraineni și au fost dezactivate 96 de arme și echipamente militare.

11:29VIDEO Televiziunile rusești critică acum frumusețea englezoaicelor: „N-au nicio șansă în fața refugiatelor din Ucraina! Ucrainencele sunt o armă serioasă”

11:21Imagini dramatice / VIDEO O dronă kamikaze a rușilor lovește în plin un grup de soldați ucraineni

11:13 Ministerul pentru situații de urgență din Rusia a trimis în Mariupol trei autospeciale ce au pe lateral mari ecrane, pe care acum sunt difuzate programe de la televiziunile de propagandă ale Moscovei:

Ucrainenii spun că au respins mai multe asalturi azi-noapte

11:06 Estimarea publicată joi de armata ucraineană privind pierderile suferite de trupele de invazie:

11:03 Banca centrală a Rusiei a coborât vineri rata dobânzii cheie la 11% în cadrul unei ședințe extraordinare și a declarat că vede loc pentru mai multe reduceri în acest an, în condițiile în care inflația încetinește de la maximele de peste 20 de ani, iar economia este pe cale să se contracte.

Amintim că Rusia a redus rata cheie la 14% în aprilie, la câteva săptămâni după o urcase de la 20%, în contextul declanșării invaziei.

„Condițiile externe pentru economia rusă sunt în continuare dificile, dar riscurile pentru stabilitatea financiară au scăzut într-o oarecare măsură, ceea ce deschide spațiu pentru relaxarea unor măsuri de control al capitalului”, a precizat banca.

10:41 Forțele rusești nu au avut succes în mai multe dintre asalturile lor de peste noapte, iar trupele s-au retras cu pierderi din satul Zolota Nyva după un atac eșuat, afirmă Statul Major General ucrainenean într-o informare de joi dimineață.

De asemenea, Rusia nu a reușit să atace orașele Mykolayivka și Krivoi Rog, precizează sursa citată, adăugând că trupele de invazie și-au concentrat eforturile pentru a prelua controlul total asupra orașului Lyman din Donețk.

Rusia a bombardat peste noapte infrastructura civilă din orașele din sudul țării, iar trupele sale au încercat să ajungă la granițele regiunii Herson, precizează SMG, adăugând că Rusia și-a reluat ofensiva asupra orașului Slovyansk din regiune și și-a îmbunătățit poziția tactică în Izium, Severodonețk și Avdiivka. (BBC)

10:28VIDEO Ramzan Kadîrov, aparent „afumat” într-un nou mesaj bizar pe Telegram: „Sunt interesat de Polonia, don, ce încearcă să reușească, don?”

Trupele de elită rusești VDV, în centrul unor mari eșecuri militare rusești

10:16 Producția de petrol a Rusiei ar urma să scadă la 480-500 de milioane de tone în acest an, de la 524 de milioane de tone în 2021, a declarat vicepremierul Alexander Novak, citat de RIA.

Estimarea poate fi modificată în funcție de situație, a declarat Novak reporterilor din Teheran. Ministerul rus al Economiei a declarat anterior că producția de petrol a Rusiei în acest an ar urma să scadă cu 9,3%, la 475,3 milioane de tone, în scenariul de bază.

10:05 Armata rusă a filmat o poziție fortificată abandonată de trupele ucrainene. Pe imagini se văd tranșee și în prim-pan este adusă și o cască cu eticheta „Made in USA”.

09:50 Vicepremierul guvernului din Crimeea, Gheorghi Muradov, a declarat că „Marea Azov este pierdută pentru totdeauna pentru Ucraina”.

„Porturile din regiunile Zaporojie și Herson nu vor mai fi niciodată ucrainene. Sunt sigur că, după reunificarea regiunilor noastre cu Rusia, Marea Azov va redeveni, ca și până acum, o mare interioară exclusiv a Federației Ruse”, a susținut acesta.

De asemenea, Vladimir Rogov, un oficial numit de Rusia în regiunea ocupată Zaporojie, care a spus același lucru - că regiunile Zaporizhzhia și Herson nu vor reveni niciodată sub controlul Kievului. (RIA Novosti, The Guardian)

09:33 Forțele aeropurtate rusești au fost în centrul unor mari eșecuri militare din Ucraina, spun serviciile secrete militare britanice, care oferă și câteva explicații pentru pierderile grele suferite de aceste trupe de elită.

Bloggeri militari ruși au trecut de la poziții pro-Kremlin la critici

09:17 Liderul separatiștilor din Donețk a cerut joi accelerarea operațiunii militare în regiunea Donbas din estul Ucrainei, relatează agenția de presă RIA Novosti.

Denis Pușilin, șeful Republicii Populare Donețk, a declarat că guvernul ucrainean a blocat aprovizionarea cu apă a unor orașe cheie din nordul regiunii și a cerut accelerarea acțiunii militare.

08:55 Prizonierii de război ucraineni deținuți în republicile populare autoproclamate Luhansk și Donețk sunt în număr de aproximativ 8.000, a declarat joi un oficial din Luhansk, Rodion Miroshnik, citat de agenția de presă TASS.

„Există o mulțime de prizonieri. Desigur, sunt mai mulți pe teritoriul Republicii Populare Donețk, dar și noi avem destui, iar acum numărul total este undeva în jur de 8.000. Este foarte mult, și literalmente se adaugă sute în fiecare zi”, a declarat Miroshnik.

08:29Agenția americană de informații pentru apărare estimează că mai puțin de 40% din rachetele rusești lansate în timpul războiului din Ucraina și-au atins țintele vizate.

Aproximativ 20-30% nu reușesc nici măcar să se lanseze sau se prăbușesc în zbor, iar multe altele ratează ținta. (Newsweek)

07:58 Institutul pentru Studiul Războiului remarcă, în ultima sa evaluare, o schimbare majoră de poziție a bloggerilor militari ruși care erau până acum vehement pro-Kremlin.

ISW spune și că armata de invazie rămâne fără armament de precizie și sugerează că acordarea de pașapoarte rusești în zonele ocupate poate ascunde o viitoare mobilizare forțată

07:10Scurtă recapitulare, joi dimineață, a informațiilor recente:

  • Volodimir Zelenski a criticat virulent sugestiile ca Ucraina să renunțe la teritoriu și să facă concesii pentru a pune capăt războiului cu Rusia, spunând că ideea seamănă cu încercările de a liniști Germania nazistă din 1938.
  • Uniunea Europeană speră să poată conveni asupra sancțiunilor împotriva petrolului rusesc înainte de următoarea reuniune a liderilor săi, a declarat președintele Charles Michel.
  • Comisia Europeană a propus miercuri ca încălcarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei să devină o infracțiune, o măsură care ar permite guvernelor UE să confiște activele.
  • Forțele rusești sunt aproape de a înconjura două orașe cheie din regiunea industrială ucraineană Donbas, cu bombardamente constante cu mortiere care distrug locuințe și ucid civili, au declarat oficialii ucraineni.
  • Aproximativ 150 de persoane au fost îngropate într-o groapă comună într-unul dintre orașe, Lysychansk, iar poliția cercetează mai multe cadavre, a declarat guvernatorul regional.
  • Vladimir Putin a ordonat majorarea cu 10% a pensiilor și a salariului minim, dar a declarat că nu toate problemele economice ale Rusiei sunt legate de războiul din Ucraina.
  • Rusia este pregătită să permită navelor care transportă alimente să părăsească Ucraina în schimbul ridicării unor sancțiuni, a declarat adjunctul ministrului său de externe.
  • Ministrul de externe al Ucrainei a numit propunerea „șantaj".
  • Kievul a criticat dur măsura prin care Moscova simplifică acordarea de paşapoarte ruseşti ucrainenilor din regiunile ocupate de trupele ruse.
  • Șeful diplomației ucrainene a acuzat miercuri NATO că nu a făcut „absolut nimic" în legătură cu invazia Rusiei.
  • La summitul UE din 30-31 mai ar putea apărea diviziuni între statele membre care doresc să adopte o poziție dură împotriva Moscovei și cele care solicită o încetare a focului.
  • DECLARAȚIA ZILEI: „Este mult mai periculos să cedezi în fața lui Putin decât să-l provoci. Toate aceste concesii aparent mici făcute agresorului duc la războaie mari. Am făcut această greșeală deja de trei ori: Georgia, Crimeea și Donbas”, a spus premierul estonian Kaja Kallas.

---------------