Rusia este pregătită să ofere un coridor umanitar pentru ca navele care transportă alimente să părăsească Ucraina, în schimbul ridicării unor sancțiuni, a declarat miercuri ministrul adjunct rus de externe Andrei Rudenko, citat de Interfax și Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate de la începutul invaziei, iar peste 20 de milioane de tone de cereale nu pot fi exportate din silozurile din țară.

Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu, iar lipsa unor exporturi semnificative de cereale din porturile ucrainene contribuie la crescânda criză alimentară globală. Ucraina este, de asemenea, un exportator important de porumb și ulei de floarea-soarelui.

Puterile occidentale au discutat ideea înființării unor „coridoare sigure" pentru exporturile de cereale din porturile ucrainene, adăugând că orice astfel de coridor ar avea nevoie de acordul Rusiei.

Condițiile puse de Rusia: Ridicarea sancțiunilor și deminarea porturilor

„Am declarat în repetate rânduri în această privință că o soluție la problema alimentară necesită o abordare cuprinzătoare, inclusiv ridicarea sancțiunilor care au fost impuse exporturilor și tranzacțiilor financiare rusești", a declarat Rudenko.

„Și necesită, de asemenea, deminarea de către partea ucraineană a tuturor porturilor în care sunt ancorate nave. Rusia este pregătită să asigure trecerea umanitară necesară, lucru ce îl face în fiecare zi", a susținut oficialul rus.

Rusia este în contact cu Națiunile Unite în această privință, a mai spus Rudenko.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de amplasarea de mine în derivă în Marea Neagră.

Rudenko a mai spus, citat de Interfax, că o eventuală escortare de către navele occidentale a navelor ucrainene care transportă cereale ar „exacerba grav situația din Marea Neagră".

-------------