Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a acuzat miercuri NATO că nu a făcut "absolut nimic" în legătură cu invazia Rusiei în țara sa, dar a lăudat "deciziile revoluționare" ale Uniunii Europene, potrivit AFP.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro KulebaFoto: Olivier Matthys / AP - The Associated Press / Profimedia

"Vedem NATO ca pe o alianță, ca pe o instituție marginalizată și care nu face absolut nimic", a declarat Kuleba la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.

El a subliniat că, la începutul războiului declanșat la 24 februarie, NATO era văzută de ucraineni ca "o putere", iar UE ca o instituție care doar "își exprima îngrijorarea".

"Dar războiul a făcut să cadă măștile", a spus el.

"Am asistat la decizii revoluționare luate de Uniunea Europeană, pe care nici ei înșiși nu se așteptau să le ia", a spus el.

Aspirațiile "euro-atlantice" ale Ucrainei sunt consacrate în Constituție, dar autoritățile prezintă acum aderarea țării la Uniunea Europeană ca fiind o prioritate.

"Trebuie să se recunoască" că Ucraina nu va putea adera la NATO, a declarat președintele Volodimir Zelenski la 15 martie. "Mă bucur că poporul nostru începe să înțeleagă acest lucru și să se bazeze doar pe propriile forțe".