Unii bloggeri militari pro-ruși de pe Telegram au continuat să critice Kremlinul pentru tratamentul oribil aplicat militarilor mobilizați cu forța din „Republicile Populare” Donețk și Lugansk (DNR și LNR) - ceea ce contrazice propaganda privind „progresul operațiunii militare speciale”, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare privind invazia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fostul ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei Igor Girkin (ce are 360.000 de urmăritori) a amplificat o critică făcută de către un blogger militar mai puțin cunoscut, care discuta un videoclip în care un batalion din DNR făcea apel la șeful DNR, Denis Pușilin, cu privire la maltratarea forțelor mobilizate în forță.

Girkin a acuzat conducerea rusă, nu pe Pușilin, că a început invazia cu rezerve insuficiente și forțe mobilizate în forță nepregătite.

Acesta a adăugat că Rusia nu a furnizat soldaților din republicile sale proxy arme noi, în ciuda faptului că a susținut că forțele ucrainene s-au pregătit să atace zonele ocupate din Donbas timp de un an înainte de invazia rusă.

De asemenea, bloggerul a susținut că Kremlinul nu a reușit să mobilizeze și să pregătească în mod adecvat următorul lot de rezerve, în timp ce forțele ucrainene își pregătesc cu succes trupele pentru contraofensive.

Girkin a criticat, de asemenea, Kremlinul pentru că nu a plătit batalionul DNR timp de trei luni.

Schimbare notabilă de poziție a bloggerilor militari care aveau poziții vehemente pro-Kremlin

Unii bloggeri militari au susținut că forțele ucrainene au fabricat videoclipul, dar acesta a adunat totuși atenția utilizatorilor pro-ruși de Telegram. Incidentul evidențiază o schimbare continuă în spațiul informațional al bloggerilor de limbă rusă, indiferent de autenticitatea videoclipului.

Probabil că bloggerii militari ar fi atacat sau ar fi respins un astfel de videoclip cu tărie și aproape la unison mai devreme în timpul războiului, când toți se concentrau în general pe prezentarea unor narațiuni optimiste pro-ruse și anti-ucrainene.

Răspunsul la acest videoclip în spațiul bloggerilor de limbă rusă demonstrează rezonanța puternică pe care o pot avea acum narațiunile anti-Kremlin.

Este imposibil de știut ce efect ar putea avea schimbarea de ton în acest spațiu de informare asupra percepției generale a războiului din Rusia, dar este una dintre cele mai vizibile și notabile inflexiuni în atitudinile vocilor rusești aparent independente, anterior puternic pro-Kremlin, văzute până acum.

Declarația de miercuri a șefului miliției DNR, Eduard Basurin, care a explicat că forțele rusești se vor concentra pe crearea unor „încercuri mai mici", mai degrabă decât pe o singură încercuire mare, este probabil, în parte, un răspuns la o critică apărută atât în blogosferă, cât și în Duma rusă, potrivit căreia forțele rusești nu au reușit să realizeze operațiuni de tipul celor din 2014.

Declarația lui Basurin, împreună cu alte schimbări în modurile în care oficialii ruși au vorbit despre încercuirile și operațiunile rusești din est în urma acestor critici sugerează că liderii ruși și oamenii lor din Donbas sunt sensibili la schimbările din acest spațiu informațional.

Rușii rămân fără armament de mare precizie

Forțele rusești se confruntă din ce în ce mai mult cu o deficiență în ceea ce privește armamentul de înaltă precizie. Statul Major General ucrainean a afirmat că, din cauza lipsei tot mai mari de arme de înaltă precizie, trupele de invazie caută alte metode de a lovi infrastructuri critice și au intensificat utilizarea avioanelor pentru a sprijini ofensivele.

Direcția principală de informații ucraineană (GUR) a remarcat că până la 60% din stocul de arme de înaltă precizie al Rusiei a fost deja epuizat.

Afirmația este în concordanță cu rapoartele anterioare ale oficialilor occidentali din domeniul apărării, potrivit cărora forțele ruse se bazează din ce în ce mai mult pe „bombe obișnuite", deoarece se confruntă cu dificultăți în refacerea stocurilor de muniții de precizie, în parte din cauza sancțiunilor care vizează producția industrială de apărare a Rusiei.

Lipsa armelor de înaltă precizie va duce probabil la o creștere a atacurilor nediscriminatorii asupra infrastructurii critice și civile.

Acordarea de pașapoarte rusești ar putea duce la o mobilizare în zonele ocupate

Kremlinul încearcă să extindă numărul de deținători de pașapoarte rusești în zonele ocupate. Vladimir Putin a semnat miercuri un decret care va simplifica procedura de obținere a unui pașaport rusesc în cadrul regiunilor Herson și Zaporojie.

Această campanie nouă de „pașapoartare în masă" are loc în teritoriile ocupate și reprezintă probabil un efort de a stabili condițiile pentru un fel de aranjament politic post-conflict (a cărui formă exactă preferată de Putin rămâne neclară) prin aranjarea accesului la cetățenia rusă.

Autoritățile de ocupație ar putea, în plus, să încerce să exploateze acest nou decret pentru a efectua mobilizări mascate în zonele ocupate, întrucât deținerea unui pașaport rusesc ar face ca rezidenții din teritoriile ocupate să fie supuși serviciului militar forțat.

Kremlinul și comandanții militari ruși introduc și noi reglementări menite să abordeze problema scăderii nivelului de rezerve pregătite pentru luptă. Duma de Stat și Consiliul Federației Ruse au adoptat un proiect de lege care ridică vârsta maximă pentru înrolarea voluntară în armata rusă de la 40 la 50 de ani.

Canalele rusești de Telegram au raportat, de asemenea, că liderii ruși au forțat ofițerii operaționali și comandanții Gărzilor de Frontieră rusești din regiunile din sudul Rusiei, inclusiv din regiunea Rostov și Crimeea ocupată, să anuleze pe termen nelimitat toate vacanțele de vară - o măsură destul de puțin surprinzătoare în lumina situației militare de principiu, dar un indiciu al următoarei surse de forță de luptă la care se pare că Putin va apela.

Gărzile de Frontieră rusești vor fi desfășurate, se pare, la sfârșitul lunii mai pe terenuri de antrenament pentru exerciții nespecificate. Statul Major General ucrainean a afirmat, de asemenea, că forțele rusești formează noi unități de rezervă în cadrul Districtului Militar Sudic.

Principalele concluzii de la Institutul pentru Studiul Războiului:

  • Forțele rusești au acordat prioritate avansurilor la est și la vest de Popasna pentru a tăia liniile de comunicații terestre ucrainene (GLOC) la sud-vest de Severodonețk și pentru a finaliza eforturile de încercuire în regiunea Lugansk.
  • Forțele rusești au intrat probabil în Lyman și pot folosi acest punct de sprijin pentru a se coordona cu avansurile la sud-est de Izium pentru a lansa o ofensivă asupra Siversk.
  • Este posibil ca forțele rusești să înceapă bătălia de la Severodonețk înainte de a tăia complet GLOC-urile ucrainene la sud-vest și nord-vest de Severodonețk.
  • Forțele ruse au lovit orașul Zaporojie în încercarea de a afecta un centru logistic cheie pentru forțele ucrainene care operează în est.

----------------