Liderii europeni au discutat joi, în cursul unei reuniuni informale la Bruxelles, despre posibilele sancţiuni împotriva Rusiei în cazul unei intervenţii militare în Ucraina, notează AFP.

Summit UEFoto: consilium.europa.eu

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a indicat că a avut o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski chiar înaintea acestei reuniuni de informare şi coordonare, care nu a avut ca scop luarea unei decizii.

„Urmărim îndeaproape situaţia din teren. O dezescaladare este necesară de urgenţă”, a declarat responsabilul belgian într-o postare pe Twitter, reafirmând „solidaritatea” UE cu Ucraina.

La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a adresat şefilor de stat şi de guvern din UE, a căror întâlnire fusese anunţată cu o zi înainte, pentru a expune pe scurt, în linii generale, sancţiunile pe care UE le-ar putea impune Rusiei.

Participanţii au subliniat că UE este pregătită să acţioneze rapid dacă Rusia invadează sau atacă Ucraina.

„Important este ca în caz de invazie Occidentul să fie pregătit să răspundă în mod adecvat şi solid, pentru a arăta că o ţară nu poate fi invadată fără ca asta să coste scump”, a afirmat premierul danez Mette Frederiksen.

Şefa guvernului finlandez Sanna Marin şi-a exprimat speranţa ca o soluţie diplomatică să poată fi găsită. „Dar, desigur, în acelaşi timp pregătim sancţiuni foarte grele, foarte substanţiale”, a spus ea.

Comisia Europeană ţine să păstreze secrete sancţiunile posibile

UE, la fel ca SUA, priveşte cu circumspecţie anunţurile Rusiei privind o retragere parţială a trupelor sale desfăşurate în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Semnalele „ce păreau să anunţe o dezescaladare nu sunt luate în serios pe moment, trebuie să rămânem pregătiţi pentru orice eventualitate”, a declarat premierul italian Mario Draghi înaintea summitului. UE trebuie „să menţină o strategie fermă de descurajare, să nu arate nicio slăbiciune”, a spus el.

„Obiectivul este de a-i aşeza la aceeaşi masă pe preşedintele (Vladimir) Putin şi preşedintele Zelenski”, a mai spus Draghi.

Ursula von der Leyen a indicat la 11 februarie, într-o videoconferinţă cu preşedintele american Joe Biden, că sancţiunile UE în cazul unei intervenţiei a Rusiei în Ucraina ar lovi sectoarele financiar şi energetic, precum şi exporturile de produse de înaltă tehnologie.

Comisia ţine să păstreze secrete sancţiunile posibile, a precizat într-o conferinţă de presă Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell. „În cazul unei acţiuni a Rusiei, va exista o reacţie sub forma unei propuneri de măsuri concrete şi adecvate. Înainte să se petreacă ceva nu putem discuta despre sancţiuni, căci nu am face decât să speculăm asupra agresiunii potenţiale la care vom reacţiona”, a explicat el.

Citește LIVETEXT pe HOTNEWS.RO ultimele evoluții ale situației din Ucraina: