Secretarul de stat Antony Blinken a făcut joi cea mai clară declarație de până acum că SUA consideră că Rusia a decis să invadeze Ucraina în câteva zile și a prezentat viziunea SUA cu privire la modul în care va începe un astfel de război, potrivit Axios.

Secretarul de stat Antony Blinken alaturi de presedintele Joe BidenFoto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Blinken a spus în fața Consiliului de Securitate al ONU că informațiile americane indică faptul că Rusia a masat acum peste 150.000 de soldați în apropierea Ucrainei și se pregătește să lanseze o invazie la scară largă care implică trupe terestre, avioane și nave „în zilele următoare”, care ar putea viza capitala, Kiev.

Blinken a spus că serviciile de informații americane sugerează că atacul Rusiei se va desfășura în mai multe etape, începând cu un pretext fabricat.

  • Aceasta ar putea implica un „eveniment violent” precipitat de Rusia sau „o acuzație scandaloasă” împotriva Ucrainei, a spus Blinken.
  • El a citat posibilitatea unui „așa-zis atentat terorist inventat în interiorul Rusiei, descoperirea inventată a unei gropi comune, o lovitură cu drone înscenată împotriva civililor sau chiar un atac real cu arme chimice”.
  • „Rusia poate descrie acest eveniment drept o epurare etnică sau un genocid, ridicând în joc un concept pe care noi, cei din această cameră, nu îl luăm cu ușurință”, a spus Blinken.

În al doilea rând, Blinken a avertizat că „cele mai înalte niveluri ale guvernului rus pot convoca în mod teatral întâlniri de urgență pentru a aborda așa-numita criză”.

  • „Guvernul va emite proclamații care declară că Rusia trebuie să răspundă pentru a apăra cetățenii ruși sau etnicii ruși din Ucraina”, așa cum a făcut Moscova în Georgia în 2008, a spus Blinken.
  • El a spus că mass-media rusă va lucra pentru a mări indignarea în rândul populației și a început deja să facă acest lucru.

În al treilea rând, atacul va începe cu rachete lansate și bombardamente ruse în toată Ucraina, comunicații blocate și atacuri cibernetice menite să închidă „instituțiile cheie ucrainene”, a spus Blinken.

  • „După aceea, tancurile și soldații ruși vor avansa către ținte care au fost deja identificate și trasate în planuri detaliate”, inclusiv Kievul.

Foto: VOX

”Unii s-ar putea îndoi de afirmațiile SUA, dar dovezile sunt clare”

Blinken a recunoscut că unii s-ar putea îndoi de afirmațiile SUA, din cauza eșecurilor din trecut, dar a insistat că dovezile în acest caz sunt clare.

„Dacă Rusia nu invadează, vom fi uşuraţi că Rusia şi-a schimbat cursul şi a dovedit că predicţiile noastre sunt greşite”, a spus Blinken. (Axios)

Un videoclip generat grafic pe calculator ca pretext de război și neîncrederea unei părți a mass-meadia

SUA au susținut săptămâna trecută că Rusia complotează să organizeze un atac fals și să filmeze un videoclip de propagandă sângeros al Ucrainei, ca pretext pentru o invazie. Clipul ar oferi armatei ucrainene -și, prin extensie, aliațiilor NATO - un pretext pentru un atac asupra oamenilor vorbitori de limbă rusă.

Dar, în timp ce guvernul SUA a desecretizat informațiile despre presupusul complot săptămâna trecută, nu a împărtășit nicio dovadă a acestuia cu publicul. Într-un schimb aprins săptămâna trecută, jurnaliştii au cerut dovezi care să susţină afirmaţia, un reporter acuzând Departamentul de Stat că a virat în „teritoriul Alex Jones (n.r, teoria conspirației)”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a răspuns că guvernul are încredere în serviciile de informații, dar nu a spus dacă SUA au văzut vreun astfel de videoclip, spune CNN.

Foto: Profimedia

America susține pe toate canalele că o invazie este tot mai posibilă / Ton mai moderat al liderilor occidentali

Riscul unei invazii a Rusiei în Ucraina este „foarte ridicat”, susține președintele SUA, Joe Biden. Un atac este posibil „în următoarele zile”, a spus el, citat de AFP.

„Toate indiciile pe care le avem arată că sunt pregătiţi să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, le-a declarat Joe Biden jurnaliştilor, joi, înainte de a pleca de la Casa Alba pentru o deplasare de câteva ore în Ohio.

Până acum, preşedintele american a atenţionat în multe rânduri asupra riscului unei invazii, precizând însă că Putin nu a luat o decizie.

Biden a mai precizat că nu intenționează să îl sune pe omologul său rus Vladimir Putin.

„Rusia se îndreaptă spre o invazie iminentă” în Ucraina în pofida anunţurilor sale privind retragerea trupelor comasate la frontiera cu această ţară, afirmă ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, citată de BBC.

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că situaţia „rămâne ameninţătoare” din partea Rusiei la graniţa cu Ucraina

Replica Rusiei: Nu vă puneți într-o poziție incomodă cu aceste predicții

Blinken a fost precedat de ministrul adjunct de externe al Rusiei, care îl îndemnase să nu se pună într-o „poziție incomodă” prezicând o invazie.

  • Rusia spune că dezescaladarea situației presupune ca Ucraina să respecte acordurile de la Minsk și ca Ucraina să nu mai primească armament din străinătate (Ria Novosti)
  • El a susținut că oficialii ucraineni au refuzat să pună în aplicare acordul, care cere un „statut special” pentru zonele din estul Ucrainei care sunt revendicate de separatiști.
  • El a detaliat, de asemenea, acuzațiile unui „comitet mixt de investigație” al guvernului rus și al RT Media conform cărora Ucraina s-a implicat în crime de război ucigând civili în Donbas. Un oficial american a declarat reporterilor înainte de întâlnire că acuzațiile sunt „categoric false” și fac parte din încercarea Rusiei de a construi un pretext pentru război.