Rusia are totul pregătit pentru a lansa o invazie pe scară largă în Ucraina în cel mai scurt timp posibil, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Jens StoltenbergFoto: Jan Van De Vel / defense.gov

"Au suficiente trupe, suficiente capacități pentru a lansa o invazie în toată regula a Ucrainei cu un timp de avertizare foarte scurt sau inexistent", a declarat el la sediul alianței din Bruxelles.

"Asta este ceea ce face ca situația să fie atât de periculoasă", a adăugat Stoltenberg.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a făcut referire și la escaladarea situației din estul Ucrainei, Kievul acuzând separatiștii proruși de bombardamente prin care vor să provoace forțele guvernamentale.

"Suntem îngrijorați de faptul că Rusia încearcă să pună în scenă un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei, nu există încă nicio claritate, nicio certitudine cu privire la intențiile Rusiei", a declarat acesta după o reuniune de două zile a miniștrilor apărării din NATO.

”Rămâne însă de văzut ce vor face de fapt... Să ai atât de multe trupe de luptă în jurul Ucrainei, nu este un exercițiu normal. Nu este niciodată prea târziu pentru a detensiona situația, nu este niciodată prea târziu pentru a găsi o soluție politică”, a continuat Jens Stoltenberg.

”Ceea ce vedem acum este o nouă normalitate pentru securitatea europeană, în care Rusia contestă principiile fundamentale pentru securitatea europeană și este dispusă să folosească forța, așa cum a făcut-o în Ucraina și Georgia”, a mai spus liderul Alianței.