Un cutremur de magnitudinea 7,5 a avut loc duminică, la ora locală 5.52 (12.52, ora României) în nordul Peru, anunţă Institutul american de geofizică USGS, fără să facă victime, potrivit primelor informaţii anunţă autorităţile peruane, relatează AFP, potrivit News.ro.

Cutremur PeruFoto: Captura video

Cutremurul a afectat jungla din nordul ţării şi o vastă zonă a coastei centrale care se află în vecinătate, precizează Institutul Naţional peruan de Geofizică.

Potrivit institutului peruan, epicentrul cutremurului a fost localizat la 98 de kilometri est de Santa Maria de Nieva, capitala provinciei Condorcanqui, în departamentul Amazonas, situat la 860 de kilometri nord-est de Lima, în apropierea frontierei cu Ecuadorul, la o adâncime de 131 de kilomertri.

Santa María de Nieva se află într-o zonă puţin populată, în care trăiesc indigeni, pe malul râului Nieva.

Protecţia Civilă a anunţat în rapoartele iniţiale că, pentru moment, nu s-a semnalat nicio victimă.

Nicio alertă de tsunami nu a fost lansată după seism de către observatori din Statele Unite.

Marina peruană a îndepărtat, la rândul său, orice pericol de tsunami.

Cutremurul a fost resimţit în aproape jumătate din Peru, în nord şi centru, mai aels în regiunile Cajamarca, Piura, Tumbes, Lambayeque, Ancash şi în capitală.

La Lima, care se află la peste 1.000 de kilometri de epicentru, populaţia a ieşit în stradă, în unele cartiere.

”Am ieşit toţi în stradă. Ne este foarte frică”, a declarat telefonic postului de radio RPP Lucia, din oraşul Chota, în regiunea Cajamarca, de unde este originar preşedintele peruan Pedro Castillo.

Pene de electricitate au fost semnalate în regiunile afectate.

Peru este zguduit anual de cel puţin 100 de cutremure perceptibile populaţiei, deoarece se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cu o activitate seismică intensă care se întinde de-a lungul coastei de vest a continentului american.