Președintele Xi Jinping se confruntă în prezent cu un test serios al reformelor sale financiare, în timp ce criza care a cuprins Evergrande, a doua cea mai mare companie imobiliară din țară, face valuri în piața imobiliară, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta ar putea fi, de asemenea, cea mai mare încercare prin care trece sistemul financiar al Chinei. Cu protestatari furioși care au ocupat sediul dezvoltatorului imobiliar, analiștii au descris criza Evergrande drept „momentul Lehman Brothers al Chinei”. Numai că de data aceasta nu e vorba de o bancă ci de un constructor de locuințe care nu își poate plăti datoriile de 300 de miliarde de dolari.

E drept că unii spun că Beijingul va salva Evergrande pentru ca nu cumva consecințele falimentului unui gigant imobiliar să se răspândească în întreaga economie.

„Pe măsură ce riscul de insolvență crește, comportamentul agenților de vânzări, cumpărătorilor de case, furnizorilor și altor părți interesate se schimbă radical”, a declarat Michael Pettis, profesor de finanțe la Universitatea din Beijing. „Odată ce acest proces începe, lucrurile se pot înrăutăți dacă guvernul nu intervine pentru a garanta plățile”.

Pe măsură ce frământările lui Evergrande continuă să crească, presiunea asupra sectorului imobiliar din China se simt la toți dezvoltatorii. Datele din august arată că vânzările naționale de locuințe au scăzut cu 19,7% față de anul anterior, cea mai mare scădere din aprilie 2020. Și creșterea prețurilor locuințelor a încetinit și ea.

Întrebarea este cum va interveni Beijingul și dacă va face acest lucru. Unii analiști cred că va încerca să salveze o parte din Evergrande, după ce cumpărătorii de locuințe au ocupat birourile Evergrande săptămâna aceasta pentru a-și cere banii înapoi.

Un astfel de protest public este rar în China, iar Beijingul nu poate risca să-l lase să escaladeze. Firma încearcă să obțină o iertare a 75% din datorii, în condițiile în care prețul acțiunilor sale se prăbușește iar tranzacționarea obligațiunilor lor a fost suspendată.

Potențiala bombă stă să explodeze de câțiva ani. Piața imobiliară din China s-a supraîncălzit ca urmare a anilor de credit ieftin, ea fiind estimată la cel puțin 16% din PIB, deși unele estimări vorbesc de 25% - mult peste ponderea din economiile occidentale.

La scurt timp după ce a ajuns la putere în 2013, Xi a spus că China trebuie să „mute accentul pe îmbunătățirea calității și a rentabilității creșterii economice… pentru a urmări o creștere reală, autentică, decât o simplă gonflare a PIB-ului”.

De la discursul lui Xi au fost introduse o serie de reglementări pentru diferite sectoare ale economiei chineze, de exemplu așa-numitele „trei linii roșii” pentru dezvoltatorii imobiliari, care și-au văzut serios limitată capacitatea de a se împrumuta.

Doi analiști din Hong Kong au declarat că prioritatea Beijingului ar fi menținerea Evergrande - chiar dacă este într-o formă zombificată - pentru a putea termina cele aproximativ 1,4 milioane de case pe care compania le-a vândut deja, deși nu sunt construite. „Aceasta este principala prioritate pentru ei și pentru guvern”, au spus ei. „Nimeni nu vrea ca mii de oameni furioși să-și ceară banii înapoi."