Curtea Supremă Slovacă a contestat marți achitările unui om de afaceri și a presupusei sale complice, acuzați că ar fi ordonat uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak într-un dosar care a stârnit proteste în 2018 și a dărâmat guvernul, potrivit AFP.

Jan Kuciak, ziaristul de investigatii slovac ucis Foto: Agerpres/AP

Marian Kocner și Alena Zsuzsova se vor confrunta acum cu un nou proces pentru asasinarea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale Martina Kusnirova.

Ucigaşul jurnalistului de investigaţie slovac Jan Kuciak, condamnat în aprilie 2020 la 23 de ani de închisoare

Tribunalul specializat din Slovacia l-a condamnat luni pe Miroslav Marcek, fost militar, la 23 de ani de închisoare pentru uciderea prin împuşcare a jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale Martina Kusnirova, în februarie 2018, informează Reuter.

Marcek (37 de ani), care nu a fost prezent la pronunţarea sentinţei, şi-a recunoscut vinovăţia în acest caz, care a generat proteste la nivel naţional şi în cele din urmă a dus la prăbuşirea guvernului în această ţară central-europeană cu 5,5 milioane de locuitori.

Omul de afaceri slovac Marian Kocner ar fi mituit ani la rând magistrați. Legături cu 'Ndrangheta

Omul de afaceri slovac Marian Kocner, judecat pentru comandarea crimei din februarie 2018, ar fi mituit în mod sistematic ani la rând mai mulţi magistraţi, cu mult timp încă înainte de asasinarea lui Kuciak. Investigaţiile asupra afacerilor milionarului Marian Kocner au dezvăluit o reţea de corupţie care a funcţionat timp de câteva decenii în Slovacia.

Jan Kuciak relatase în detaliu despre afacerile lui Kocner, dar şi despre alte cazuri de corupţie. Ultimul articol al lui Jan Kuciak, neterminat, dar publicat postum, a vizat oameni de afaceri italieni prezenţi în Slovacia - printre care Antonino Vadala - şi suspectaţi de legături cu mafia calabreză 'Ndrangheta.

Asasinarea sa şi a logodnicei sale în 2018, în casa lor din satul Velka Maca, a provocat ample manifestaţii de stradă care l-au împins la demisie pe premierul de la acea vreme, Robert Fico, politicianul dominant în Slovacia de peste un deceniu.