Navalnîi rămâne în arest pentru 30 de zile, Rusia respinge solicitările de eliberare a sa / Politicianul denunță o „parodie de proces”
„Probabil că ar trebui să fim îngrijorați despre imaginea noastră, dar nu suntem domnișoare care se pregătesc de bal”, a afirmat Lavrov în timpul unei conferințe de presă.
Comentariile sale au venit după ce poliția rusă l-a arestat duminică seara pe politicianul de opoziție imediat după întoarcerea sa în țară.
UPDATE 16.19: Un judecător rus a dispus luni ca Alexei Navalnîi să fie reținut pentru 30 de zile până la 15 februarie, a anunțat purtătoarea de cuvânt a politicianului pe Twitter
UPDATE 13.27: În primul său comentariu public de după arestare, politicianul a declarat luni că audierea în fața instanței reprezintă o „parodie de proces”
„Am văzut multe parodii de procese...dar acesta este la cel mai înalt nivel al fărădelegii”, a declarat Navalnîi în fața judecătorilor, potrivit unei înregistrări video apărute pe platformele social media.
Carismaticul militant anti-corupție a fost așteptat de sute de suporteri pe aeroportul Vnukovo însă autoritățile ruse au redirecționat în ultimul moment zborul să aterizeze pe alt aeroport. Peste 50 dintre susținătorii lui Navalnîi au fost reținuți de forțele de ordine.
„Sunt fericit că am ajuns, aceasta este cea mai bună zi a mea din ultimele cinci luni. Nu mi-e teamă”, a declarat Navalnîi la sosirea pe aeroportul Șeremetievo, înconjurat de jurnaliști și susținători, reiterând că este „nevinovat”.
UPDATE: Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut luni Rusiei să-l „elibereze imediat” pe politicianul de opoziție
Alexei Navalnîi „a luat decizia conştientă de a reveni în Rusia pe care el o consideră patria sa personală şi politică” şi arestarea sa de către autorităţile ruse „este total de neînţeles”, potrivit lui Maas.
La rândul său, Londra a cerut Rusiei eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi şi a subliniat că Moscova trebuie să dea explicaţii asupra modului în care opozantul rus a fost atacat cu o armă chimică.
„Este îngrozitor că Aleksei Navalnîi, victima unei infracţiuni vrednice de dispreţ, a fost arestat de autorităţile ruse. El trebuie să fie eliberat imediat. În loc să îl persecute pe domnul Navalnîi, Rusia ar trebui să explice cum a ajuns să fie folosită o armă chimică pe teritoriul rus”, a afirmat ministrul de externe britanic Dominic Raab.
Joi, autoritatea pentru penitenciare din Rusia a anunțat că intenționează să îl aresteze pe Navalnîi după ce acesta ar fi încălcat condițiile de cauțiune legate de o condamnare cu suspendare din 2014.
Aceeași autoritate a cerut comutarea sentinței cu suspendare a politicianului în una cu executare și l-a dat în urmărire generală la sfârșitul lunii decembrie.
Președintele Consiliului European, Charles Michel a catalogat arestarea lui Navalnîi drept „inacceptabilă” și a făcut apel la Rusia să îl „elibereze imediat”.
Șeful diplomației UE, Josep Borell, a făcut și el apel la autoritățile ruse pentru a „respecta drepturile” disidentului rus și a cerut „eliberarea imediată” a acestuia într-un mesaj pe twitter.
Lituania a anunțat duminică că va cere Uniunii Europene să impună rapid noi sancțiuni Rusiei ca reacție la arestarea criticului Kremlinului.
„Solicităm Rusiei să îl elibereze imediat pe Navalnîi și să îi pună sub acuzare pe cei responsabili de tentativa de ucidere a sa”, a spus ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, într-un comunciat de presă.
Comunicatul mai spune că arestarea lui Navalnîi a fost o încălcare a principiilor drepturilor omului stabilite de Consiliul European.
Într-un mesaj anterior pe Twitter, ministrul a spus că țările vecine Letonia și Estonia vor vrea impunerea unor măsuri restrictive împotriva Rusiei.
Citește și:

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Eu zic că o să zică în continuare că vor strînge Rusia cu ușa dar, ce să vezi?, deocamdată nemții nu „găsesc” ușa!! :))