Canada a reclamat duminică eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi, considerând "inacceptabilă" arestarea lui la întoarcerea în Rusia, după ce a primit îngrijiri în Germania pentru o presupusă otrăvire, scriu agențiile internaționale de presă.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, în SUA, Jake Sullivan, viitor consilier pentru securitate naţională al preşedintelui ales american a declarat că liderul opoziţiei ruse arestat duminică la Moscova, Aleksei Navalnîi, "trebuie eliberat imediat". Mai aproape de noi, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a lansat duminică un apel la eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi după arestarea lui la sosirea la Moscova şi a îndemnat Uniunea Europeană să răspundă urgent.

Canada a reclamat duminică eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi, considerând "inacceptabilă" arestarea lui la întoarcerea în Rusia, după ce a primit îngrijiri în Germania pentru o presupusă otrăvire, notează AFP, preluată de Agerpres. ”Canada condamnă ferm arestarea lui Aleksei Navalnîi la sosirea lui la Moscova", a subliniat într-un mesaj pe Twitter noul şef al diplomaţiei de la Ottawa, Marc Garneau.

"Autorităţile ruse trebuie să îl elibereze imediat. Este inacceptabil şi vom continua să cerem explicaţii în legătură cu otrăvirea lui", a adăugat ministrul.

Principalul opozant rus, Aleksei Navalnîi, a fost arestat duminică de serviciile penitenciare imediat după sosirea lui la Moscova din Germania, unde a stat în convalescenţă după o presupusă otrăvire.

  • SUA: Navalnîi "trebuie eliberat imediat" (consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui ales Biden)

Liderul opoziţiei ruse arestat duminică la Moscova, Aleksei Navalnîi, "trebuie eliberat imediat", a îndemnat duminică Jake Sullivan, viitor consilier pentru securitate naţională al preşedintelui ales american, Joe Biden, relatează AFP, citată de Agerpres.

Militantul anticorupţie şi critic vehement al Kremlinului a fost arestat de serviciile penitenciare duminică imediat după sosirea la Moscova din Germania, unde s-a aflat în convalescenţă în ultimele luni după ce a supravieţuit unei presupuse otrăviri.

"Navalnîi trebuie eliberat imediat, iar autorii acestui scandalos atac la adresa vieţii lui trebuie să fie traşi la răspundere", a denunţat Jake Sullivan, care va intra în funcţie la 20 ianuarie.

"Atacurile Kremlinului împotriva lui Navalnîi nu sunt numai o încălcare a drepturilor omului, dar şi un afront adus poporului rus care doreşte ca vocea lui să fie auzită", a insistat el pe Twitter.

Mai mulţi parlamentari americani au condamnat, de asemenea, această arestare şi au lansat un apel la punerea în libertate a opozantului de 44 de ani.

Administraţia americană nu a reacţionat deocamdată la această ştire. Solicitat de Agenţia France Presse, Departamentul de Stat al SUA nu şi-a făcut cunoscut punctul de vedere

  • Polonia: Premierul Morawiecki îndeamnă Rusia la eliberarea imediată a lui Navalnîi

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a lansat duminică un apel la eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi după arestarea lui la sosirea la Moscova şi a îndemnat Uniunea Europeană să răspundă urgent, transmite Reuters, citată de Agerpres.

"Detenţia lui Navalnîi este o altă încercare de a intimida opoziţia democratică din Rusia. Este esenţial un răspuns rapid şi fără echivoc la nivelul UE. Respectarea drepturilor cetăţenilor este piatra de temelie a democraţiei", a scris Mateusz Morawiecki pe Twitter.

"Lansez un apel autorităţilor din Rusia să elibereze imediat deţinutul", a mai scris el.

În septembrie, Mateusz Morawiecki a sugerat că Rusia este un "regim ostil", după ce Germania a anunţat că opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok.