Comisia Europeană a anunțat vineri că a deschis proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva Ungariei pentru „aplicarea incorectă a legislației UE în materie de azil”, potrivit AFP.

Migranti in UngariaFoto: Captura YouTube

Bruxelles-ul a considerat că noile proceduri de azil adoptate în Ungaria ca răspuns la pandemia de coronavirus „sunt contrare dreptului Uniunii”.

Potrivit acestor noi proceduri introduse în luna mai, „înainte de a putea solicita protecție internațională în Ungaria, resortisanții țărilor terțe trebuie să facă mai întâi o declarație de intenție în care își afirmă dorința de a solicita azil la o ambasadă maghiară în afara UE și li se va elibera un permis special de intrare în acest scop ", a declarat Comisia într-un comunicat.

Executivul european „consideră că această dispoziție constituie o restricție ilegală a accesului la procedura de azil”, în special pentru că „împiedică persoanele de pe teritoriul maghiar, inclusiv la frontieră, să solicite o protecție internațională ".

Potrivit Comitetului maghiar de la Helsinki, un ONG pentru drepturile omului, procedurile privind încălcarea dreptului comunitar anunțate vineri sunt a cincea împotriva Ungariei cu privire la azil din 2015.

Acest ONG denunțase deja în luna mai noua reglementare maghiară în materie de azil, văzându-l ca pe o „încălcare odioasă” a legislației europene.

Bruxelles a trimis până acum o scrisoare de punere în întârziere Ungariei. Budapesta are la dispoziție două luni pentru a răspunde la argumentele ridicate de Comisie. În caz contrar, acesta din urmă îi poate trimite un aviz motivat, adică o cerere formală de conformitate cu dreptul Uniunii.

Dacă răspunsul rămâne nesatisfăcător, Bruxelles ar putea decide ulterior să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene.