Media de stat chineză prevede o ripostă „publică și dureroasă” împotriva Regatului Unit după excluderea Huawei din rețeaua 5G a țării, relatează The Guardian, autoritățile de la Beijing anunțând că vor lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja interesele.

Guvernarea Chinei, de Xi JinpingFoto: china.org.cn

Ca urmare a anunțului că gigantul telecom chinez urmează să fie exclus din dezvoltarea rețelei 5G iar echipamentele existente înlăturate până în 2027, ziarul de stat chinez Global Times a afirmat într-un editorial că autoritățile de la Beijing nu ar trebui să „rămâne pasive”.

„Este necesar ca China să ia măsuri de retorsiune împotriva Regatului Unit, altfel am fi văzuți ca ușor de intimidat. O asemenea ripostă ar trebui să fie publică și dureroasă pentru Marea Britanie”, a scris ziarul chinez.

Autoritățile chineze au anunțat miercuri că vor lua toate măsurile necesare să își apere interese ca urmare a deciziei Marii Britanii, un purtător al ministerului de Externe chinez spunându-le reporterilor că Beijingul se opune ferm hotărârii care ar fi fost luată din cauza politizării problemelor comerciale și tehnologice, potrivit Reuters.

Relația dintre Regatul Unit și China s-a deteriorat în ultimele luni după ce autoritățile de la Londra au criticat Beijingul pentru impunerea noii legi a securității naționale în Hong Kong, o fost colonie britanică, și și-au luat angajamentul de a susține protestatarii și activiștii pro-democrație care vor să părăsească țara.

Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie nu-i va abandona pe cetățenii din Hong Kong, afirmând că aproape 3 milioane de locuitori ai orașului ar putea primi cetățenie britanică.

China a anunțat că va lua „contramăsuri” ferme drept răspuns.

REFERINȚĂ: