Guvernul Marii Britanii a anunţat, miercuri, extinderea drepturilor de migraţie pentru locuitorii provinciei autonome chineze Hong Kong, în contextul noii legi privind siguranţa naţională impusă de Administraţia de la Beijing, relatează Le Figaro și Mediafax.

Boris JohnsonFoto: Andrew Parsons/No 10 Downing Street/Profimedia Images

„Am examinat cu atenţie conţinutul legii privind siguranţa naţională de la publicarea acesteia, ieri. Este vorba de o încălcare flagrantă a autonomiei Hong Kong-ului şi de o ameninţare directă pentru drepturile cetăţenilor”, a declarat ministrul britanic de Exerne, Dominic Raab, citat de cotidianul Le Figaro.

„Este vorba şi de o încălcare flagrantă şi gravă" a Declaraţiei comune semnate în 1984 de Marea Britanie şi China, care a deschis calea retrocedării provinciei în 1997”, a subliniat Raab.

În acest context, Guvernul Boris Johnson va extinde drepturile de migraţie pentru locuitorii Hong Kong-ului.

Anterior, premierul britanic avertizase China că Marea Britanie nu-i va abandona pe cetățenii din Hong Kong dacă Beijingul va impune legea securității naționale.

”Mulți oameni din Hong Kong se tem că modul lor de viață – pe care China s-a angajat să-l păstreze – este amenințat. Dacă China continuă să le justifice teama, atunci noi, britanicii, nu vom putea, cu conștiința împăcată, să ridicăm din umeri și să-i abandonăm. În schimb, ne vom onora obligațiile și le vom oferi o alternativă”, a declarat Johnson la începutul lunii iulie.

Johnson a repetat și angajamentul de a oferi deținătorilor de pașapoarte Naționale Britanice Străine (British National Overseas – BNO) din Hong Kong o procedură de obținere a cetățeniei britanice, ceea ce le va permite să se stabilească în Regatul Unit.

Miercuri, poliția din Hong Kong a efectuat primele arestări sub controversata lege de securitate impusă de guvernul Chinei în urmă cu mai puțin de 24 de ore, cel puțin 300 de persoane fiind reținute potrivit BBC.