Poliția din Hong Kong a efectuat miercuri prima arestare sub controversata lege de securitate impusă de guvernul Chinei în urmă cu mai puțin de 24 de ore, relatează CNN.

Politia din Hong KongFoto: Dale de la Rey / AFP / Profimedia Images

Bărbatul arestat ținea un steag negru pe care erau inscripționate cuvintele „Independența Hong Kong-ului”, a anunțat poliția pe Twitter.

UPDATE 11.32 Cel puțin 300 de persoane au fost arestate de poliție în centrul orașului, anunță BBC.

În 30 iunie șefii poliției au fost instruiți în cadrul unei ședințe că orice persoană care flutură un steag de independență, este descoperit că deține un astfel de steag sau scandează sloganuri pro-independență trebuie arestat, a declarat o sursă din cadrul poliției.

Legea securității a intrat în vigoare în Hong Kong de la 1 iulie, aniversarea a 23 de ani de la predarea fostei colonii britanice către China, sporind în mod dramatic prerogativele autorităților locale și din China continentală de a investiga, judeca și pedepsi dizidenții.

Legea, formulată într-un limbaj ambiguu, criminalizează secesiunea, subminarea puterii sau autorității guvernului central, terorismul și colaborarea cu forțe străine. Persoanele găsite vinovate de infracțiunile cuprinse în noua lege vor putea fi condamnate la detenție pe viață.

1 iulie este în mod tradițional o zi de proteste în oraș dar poliția a refuzat să acorde o autorizație demonstranților la această dată pentru prima oară de la predarea Hong Kong-ului de către Regatul Unit guvernului de la Beijing.

Însă în pofida amenințărilor și prezenței în forță a poliției sute de persoane s-au strâns în districtul comercial al orașului pentru a protesta noua legislație. Trupele de intervenție au tras cu spray lacrimogen în mulțime la un moment dat și au avertizat protestatarii că încalcă noua lege.

Citește și: