Marea Britanie nu-i va abandona pe cetățenii din Hong Kong dacă Beijingul impune legea securității naționale ce intră în conflict cu obligațiile internaționale asumate de China prin acordul din 1984, a declarat miercuri premierul Boris Johnson, citat de Reuters.

Boris JohnsonFoto: Andrew Parsons/No 10 Downing Street/Profimedia Images

”Hong Kong este un succes pentru că oamenii săi sunt liberi. Dacă China va continua, asta va fi în conflict direct cu obligațiile din declarația comună, un tratat cu efecte juridice, înregistrat la Națiunile Unite”, scrie Johnson într-un material în ziarul The Times.

Reacția vine după ce parlamentul chinez a aprobat săptămâna trecută o decizie de creare de legislație pentru Hong Kong cu scopul declarat de a combate nesupunerea, secesiunea, terorismul și interferențele străine. Agenți de securitate și ai serviciilor secrete chineze ar putea fi staționați astfel, în premieră, pe această insulă.

”Mulți oameni din Hong Kong se tem că modul lor de viață – pe care China s-a angajat să-l păstreze – este amenințat. Dacă China continuă să le justifice teama, atunci noi, britanicii, nu vom putea, cu conștiința împăcată, să ridicăm din umeri și să-i abandonăm. În schimb, ne vom onora obligațiile și le vom oferi o alternativă”, spune premierul Regatului Unit.

Johnson a repetat și angajamentul de a oferi deținătorilor de pașapoarte Naționale Britanice Străine (British National Overseas – BNO) din Hong Kong o procedură de obținere a cetățeniei britanice, ceea ce le va permite să se stabilească în Regatul Unit.

Există aproximativ 350.000 de deținători de pașapoarte BNO în Hong Kong, iar alte 2,5 milioane sunt eligibili pentru a le obține, a adăugat Johnson.

Potrivit The Times, Consiliul Național de Securitate britanic a aprobat, marți, ”rebalansarea” relației Marii Britanii cu China. Tot marți, Regatul Unit a avertizat Beijingul să facă un pas în spate în privința legii securității naționale din Hong Kong, spunând că riscă să distrugă una dintre bijuteriile economiei Asiei și să ruineze reputația Chinei.