Autoritățile americane au trimis Garda Națională pentru a contracara violențele din Minneapolis, după două nopți de confruntări între forțele de ordine și protestatari ca urmare a morții unui bărbat de culoare neînarmat aflat în custodia poliției, relatează BBC și AFP.

proteste SUA Foto: Captura video

UPDATE Trei jurnaliști de la CNN au fost luați în custodia poliției din Minnesota, în timp ce relatau în direct despre protestele din Minneapolis

UPDATE Președintele Donald Trump i-a numit pe protestatari ”bandiți” și l-a criticat pe primarul orașului Minneapolis, numindu-l ”slab”.

”Nu pot să stau deoparte și să privesc ce se întâmplă în acest minunat oraș american, Minneapolis. O lipsă totală de leadership”, a scris Trump pe Twitter, adăugând că ”acești bandiți dezonorează memoria lui George Floyd”. ”Când încep jafurile, încep focurile de armă”, a mai spus liderul de la Casa Albă

Două sute de polițiști, dar și elicoptere au fost detașate în Minneapolis. Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care cer dreptate în cazul lui George Floyd, acuzând totodată crimă motivată de ură rasială din partea polițiștilor.

De asemenea, au fost proteste în Chicago, Illinois, Los Angeles, California, Memphis și Tennesse.

Moartea lui George Floyd în mâna poliției a adus aminte de alte cazuri de persoane de culoare ucise de poliție, precum cel al lui Ahmaud Arbery din Georgia și al Breonnei Taylor în Kentucky.

Guvernatorul Minnesotei, Tim Walz, a trimit Garda Națională joi la cererea primarilor din Minneapolis și Saint Paul.

El a spus că multe magazine au fost distruse, inclusiv unele deținute de minorități.

”Moartea lui George Floyd ar trebui să ducă la dreptate și schimbare sistemică, nu la mai multă moarte și distrugere”, a spus el, făcând apel la calmarea protestatarilor.