Deputatul olandez de extremă dreapta Geert Wilders a anunțat sâmbătă relansarea organizării unui concurs de caricaturi ale profetului Mahomed, la un an după ce l-a anulat, din cauza amenințărilor cu moartea și a protestelor, scrie AFP.

Geert WildersFoto: Agerpres/EPA

Geert Wilders, cunoscut pentru pozițiile sale anti-islam, a lansat pe Twitter o invitație de a "trimite caricaturi-Mahomed".

Deputatul dorește să organizeze concursul în sediul Parlamentului olandez, la Haga, invocând libertatea de exprimare.

Wilders, liderul Partidului pentru Libertate (PVV), anunțase în iunie 2018 intenția de a organiza un astfel de concurs, înainte de a-l anula după ce a fost ținta unor amenințări cu moartea.

Inițiativa a stârnit multiple critici în cadrul comunității musulmane, în special cea din Pakistan, unde au avut loc mai multe proteste, dar incidente au avut loc și în Olanda.

Un tribunal olandez a condamnat în noiembrie un pakistanez la 10 ani de închisoare pentru că pregătea un "atentat terorist" care îl viza pe deputat.

Arestat la Haga, acesta publicase o înregistrare pe Facebook în care afirma că vrea să îl trimită pe Wilders "în infern" și cerea celorlalți musulmani să-l susțină.

Deputatul a decis două zile mai târziu să anuleze concursul. A doua zi, un tânăr afgan a atacat cu cuțitul doi turiști americani în gara centrală din Amsterdam.

Condamnat în octombrie la 26 de ani de închisoare, acest afgan a declarat că atacul a avut ca scop "protejarea profetului Mahomed", evocând numele lui Geert Wilders.

Wilders, 56 de ani, beneficiază de protecție permanentă din partea statului olandez.