Guvernul chinez a negat rapoartele potrivit cărora plănuiește să numească pe altcineva în funcția de Șef Executiv al Hong Kong-ului, scrie CNN.

Carrie LamFoto: Captura YouTube

Raportul, publicat prima dată de Financial Times miercuri, a apărut la mai mult de patru luni de proteste antiguvern în Hong Kong, provocate de o lege controversată privind extrădarea.

Vorbind la ședința zilnică de informare, miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a declarat că aceste rapoarte reprezintă "zvonuri politice" împrăștiate în mod intenționat, cu "motive ascunse".

"Guvernul central va susține ferm și va asista șeful executiv, precum și guvernul Regiunii Adiministrative Speciale, în concordanță cu legea, în oprirea violențelor și a haosului, cât de curând posibil", a afirmat aceasta.

Biroul lui Lam nu a oferit comentarii legate de aceste speculații.

După o vară de revolte, mii de protestatari încă mai iau cu asalt străzile din oraș în fiecare săptămână, afectând economia și turismul, în ciuda eforturilor lui Lam de a reduce tensiunile. Mai mult afacerile care au legături cu guvernul Chinei au devenit o țintă în ultimele săptămâni, protestatarii încercând să devasteze orice simbol al Chinei.

Lam a fost aspru criticată pentru felul în care a gestionat protestele. Potrivit sondajelor, ea este acum cel mai puțin popular șef executiv din istorie.

În timpul unui forum al comunității organizat în septembire, ea a recunoscut că "foarte mulți oameni" și-au pierdut încrederea în ea, în timp ce unul dintre participanți a numit-o un "cancer" pentru Hong Kong.