China plănuiește să o înlocuiască pe Carrie Lam cu un șef executiv "interimar", potrivit Financial Times, care a citat persoane puse la curent cu deliberările, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lam a devenit principala figură publică asupra căreia s-a revărsat furia publică în timpul protestelor. Milioane de oameni au ieșit în stradă, din mijlocul lunii iunie, pentru a protesta împotriva unui proiect de lege care a fost suspendat între timp și care ar fi permis Chinei să aducă indivizii pe continent pentru a fi judecați în tribunalele conduse de partidul comunist chinez.

Sursele au declarat pentru FT că oficialii chinezi doresc o stabilizare a situației înainte de luarea unei decizii finale legate de schimbarea conducerii, deoarece nu vor să pară că cedează în fața violențelor.

Dacă președintele Xi Jinping decide să meargă mai departe cu decizia, succesorul lui Lam ar fi numit până în luna martie și ar acoperi restul mandatului ei, care se încheie în 2022, conform FT. Posibilii succesori ai lui Lam îi includ pe fostul șef al Autorității Fiscale din Hong Kong, Norman Chan și pe Henry Tang, care a lucrat ca secretar financiar al statului și ca secretar șef al administrației.

China a negat orice acuzație legată de erodarea libertăților oferite orașului în 1997 și a dat vina pe națiunile străine, precum SUA și Marea Britanie, pentru instigarea la revoltă. ​