Infractori puternic înarmați au asediat orașul nordic mexican Culiacan, joi, ca răspuns la capturarea de către guvern a lui Ovidio Guzman Lopez, un lider al cartelului Sinaloa și fiul cunoscutului traficant de droguri, Joaquin "El Chapo" Guzman, scrie Los Angeles Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Indivizi mascați s-au confruntat cu soldați și au preluat controlul străzilor principale, în timp ce membrii bandei blocau intrările în oraș cu autovehicule în flăcări.

Secretarul mexican al Apărării, Alfonso Durazo, a transmis joi noapte, printr-un mesaj televizat, că armata și garda națională nou formată realizau o patrulă de rutină în cartierul Tres Rios din Culiacan, în după-amiaza respectivă, când au fost atacați. Autoritățile au deschis la rândul lor focul, au preluat controlul casei de unde a fost inițiat atacul și a găsit patru indivizi înăuntru. Unul dintre ei era Guzman, în vârstă de 28 de ani.

Aliații lui Guzman au ajuns rapid la fața locului și au înconjurat casa, "având mai multe resurse decât autoritățile", potrivit lui Durazo. În același timp, Durazo a declarat că "alte grupuri realizau acțiuni violente împotriva cetățenilor, în diverse locații din oraș, generând o stare de panică". Înregistrările video de pe social media arată scene care seamănă cu cele ale unui război civil.

Guzman a încercat să preia controlul cartelului Sinaloa, împreună cu fratele său mai mare, Ivan Archivaldo Guzman Salazar, după ce tatăl lor a fost capturat și extrădat în 2017. Anul acesta, tatăl lor a fost condamndat la închisoare pe viață.

Frații Guzman, cunoscuți sub porecla de "Los Chapitos", au fost nevoiți să concureze cu Ismael "El Mayo" Zambada, un co-fondator al cartelului, care ar fi încercat să îi gonească.

Falko Ernst, un cercetător mexican din cadrul organizației non-profit International Crisis Group, a afirmat că haosul actual din Culiacan este cel mai recent incident de acest gen, în care guvernul președintelui Obrador apare slab în fața violenței tot mai crescute din țară. Lopez Obrador și-a luat angajamentul de a adopta o abordare mai puțin dură, față de cele militare pe care predecesorii săi le-au folosit.

"Ne aduce, în mod esențial, la punctul zero", a spus Ernst. "Abordarea dură a administrației trecute nu a funcționat și nici cea a administrației noi."