Distrugătorul britanic HMS Duncan a ajuns în Golful Persic, fiind a doua navă de război trimisă de Londra în regiune pentru a asigura securitatea navelor comerciale britanice în contextul amplificării tensiunilor cu Iranul după capturarea unui tanc petrolier britanic, informează postul Sky News, citat de Mediafax.

HMS DuncanFoto: Wikimedia Commons

Ministerul Apărării de la Londra a transmis că HMS Duncan va acționa în conjuncție cu fregata HMS Montrose pentru a asigura securitatea navelor britanice în zona Strâmtorii Ormuz, unde în urmă cu o săptămână forțele iraniene au capturat petrolierul Stena Impero.

"Libertatea de navigație în Strâmtoarea Ormuz este vitală nu doar pentru Marea Britanie, ci și pentru partenerii și aliații noștri internaționali", a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

"Deși continuăm să pledăm pentru o soluție diplomatică care va face din nou posibil acest lucru fără escortă militară, Forțele Navale Regale vor continua să asigure siguranța navelor britanice până când acest lucru devine o realitate", a completat ministrul. Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, săptămâna trecută, capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz, în replică la capturarea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei.

Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru "nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan".

Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic. Acum două săptămâni, membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană.

Administraţia de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.

Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul din largul Gibraltarului a fost capturat la solicitarea Statelor Unite. Incidentele maritime intervin într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump.