Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a discutat luni cu premierul Pakistanului, Imran Khan, despre situația din Afganistan și a declarat că este încrezător că Pakistanul ar putea intermedia o înțelegere privind retragerea trupelor americane din Afganistan, informează Mediafax citând France 24.

Discuțiile dintre cei doi lideri au avut loc luni la Casa Albă. „Cred că Pakistanul ne va ajuta să plecăm din Afganistan”, a declarat Trump.

Președintele american a declarat că, în funcție de rezultatul discuțiilor cu Khan, ar putea să relanseze programul de ajutorare pentru Pakistan, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, pe care l-a suspendat anul trecut. De asemenea, Trump s-a oferit să medieze disputa dintre Pakistan și India în legătură cu regiunea Kashmir.

Relațiile dintre Statele Unite și Pakistan s-au deteriorat de la preluarea de către Donald Trump a mandatului de președinte. Anul trecut, acesta a declarat că Pakistanul a oferit Statelor Unite „doar minciuni” și a acuzat Islamabadul că sprijină terorismul, acuzații negate de autoritățile pakistaneze. Cu toate acestea, Trump a declarat luni că relațiile dintre cele două țări s-au îmbunătățit.

Khan i-a spus lui Trump că un eventual acord de pace cu talibanii din Afganistan este mai posibil ca oricând.

„Sperăm că în zilele următoare îi vom face pe talibani să discute cu Guvernul afgan și să ajungă la o înțelegere, la o soluție de natură politică”, a declarat premierul pakistanez.

Discuțiile dintre cei doi lideri vin pe fondul planului președintelui american de a retrage militarii americani din Afganistan. Din punctul de vedere al lui Trump, cooperarea Pakistanului este esențială pentru ca Afganistanul să nu intre sub controlul grupărilor teroriste precum Stat Islamic.