Chiar înainte de a pleca la summitul G20 din Japonia, președintele american Donald Trump și-a reînnoit avertismentele faţă de China, a iritat Germania și a avertizat că va continua discuțiile cu omologul său rus, Vladimir Putin. Beijingul, a asigurat el, are o nevoie stringentă să semneze un acord comercial cu Statele Unite pentru că economia gigantului asiatic slăbeşte, în opinia liderului american, potrivit La Libre, citatd e Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Economia Chinei se prăbușește, ei doresc un acord", a declarat Trump într-un interviu ocazional pentru postul Fox Business News. Totuşi, statisticile publicate de cea de-a doua cea mai mare economie din lume, nu prezintă un astfel de colaps.

Locatarul Casei Albe se va întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping sâmbătă, în cea de-a doua zi a summitului de la Osaka.

Distanţându-se de această retorică radicală, Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat că este relativ optimist cu privire la posibilitatea unor evoluţii comerciale cu China.

Diferitele runde de discuții au permis până acum acoperirea a "90% din drumul spre obținerea unui acord", a estimat Mnuchin.

Trump a atacat și Germania, acuzând acest aliat NATO că profită de Statele Unite, fiind un rău platnic.

Berlinul este un partener "falimentar", a declarat președintele american, repetând una dintre temele sale recurente, care a contribuit la înrăutăţirea relațiilor dintre Washington și partenerii săi din Europa de Vest.

"Germania plătește miliarde și miliarde de dolari Rusiei pentru energia sa și totuși noi trebuie să protejăm Germania", şi-a arătat iritarea Donald Trump. La Osaka, el urmează să se întâlnească şi cu cancelarul german Angela Merkel.

Președintele american a zburat spre Japonia, unde luna trecută a fost primul lider străin care s-a întâlnit cu noul împărat Naruhito, în noua eră botezată "Reiwa".

El se va întâlni cu reprezentanţii marilor puteri ale planetei într-un climat încins de lupta sino-americană pentru dominația economică globală și de tensiunile actuale cu Iranul.

Ca şi Teheranul, Trump a declarat miercuri că speră că nu va exista război. Dar, a avertizat el, dacă s-ar întâmpla acest lucru, Statele Unite ar fi într-o poziție de forţă și un posibil conflict "nu ar dura foarte mult".

Puțin mai târziu, Trump a spus că liderii iranieni ar fi "proști" și "egoiști" să nu caute un acord pentru a scăpa de presiunea sancțiunilor impuse de Washington.

Confruntarea bilaterală dintre China și Statele Unite va fi în centrul summitului G20 de la Osaka, deoarece această problemă are consecințe asupra restului economiilor mondiale.

Dar, în jurul acestui duel, există și alte multiple posibile dezacorduri între Trump și partenerii săi din grupul celor 20: înăsprirea sancțiunilor împotriva Teheranului care irită Moscova, înfruntările dintre președintele american și Uniunea Europeană, criticile sale la adresa Băncii Centrale Europene, "ambiția climatică" cerută în special de Franța sau programul nuclear nord-coreean.

După Japonia, miliardarul republican va vizita și Coreea de Sud. El va fi primit de omologul său sud coreean, Moon Jae-in.

Unii au menționat eventualitatea unei vizite a lui Trump în zona demilitarizată (DMZ), care separă cele două Corei, însă preşedintele american s-a mulţumit să confirme că se va întâlni liderul nord-coreean, fără să respingă posibilitatea unui schimb "într-un mod diferit" cu Kim Jong-un.

Pe lângă întâlnirea dintre Trump și Xi, o altă întâlnire bilaterală va fi examinată cu atenţie: cea dintre președintele Statelor Unite şi omologul său rus, Vladimir Putin.

Miliardarul republican a avertizat că nu trebuie să dea socoteală despre această discuție cu liderul de la Kremlin. "Ceea ce îi voi spune nu este treaba voastră", le-a spus el jurnaliştilor.

Trump se va întâlni, de asemenea, cu prințul moştenitor Mohammed bin Salman din Arabia Saudită, principala țară rivală a Iranului în Orientul Mijlociu.