Mai mulți manifestanți răniți grav de forțele de ordine din Franța, majoritatea în timpul protestelor mișcării sociale „vestele galbene”, au anunțat duminică înființarea unei asociații și au făcut apel la organizarea unui protest național pe 26 mai, la Paris, transmite AFP.

Ciocniri la protestele Vestelor Galbene, in ParisFoto: Captura YouTube

„Am decis să constituim un colectiv - "mutilații ca exemplu"”, a declarat în cursul unei conferințe de presă desfășurate la Gennevilliers (regiunea pariziană) Robin Pagès, rămas cu handicap după ce a fost grav rănit la picior, în 2017, la Bure (nord-est), unde protesta față de înființarea unui depozit de deșeuri nucleare.

Duminică, 19 persoane, toate rănite de muniție defensivă sau grenade, au prezentat această asociație, care urmărește să combată „ultra-violența represiunii” forțelor de ordine și speră să obțină interzicerea „utilizării acestor arme de război” împotriva manifestanților.

„Aveți 19 persoane în fața dumneavoastră și doar 26 de ochi care vă privesc. Faceți socoteala, e o mică problemă”, a declarat Jérôme Rodrigues, un protestatar din rândul „vestelor galbene” care a rămas fără un ochi în timpul unei manifestații la Paris, la sfârșitul lunii ianuarie.

Fiecare dintre persoanele prezente a povestit apoi despre „viața ce le-a fost dată peste cap” sau despre imposibilitatea „de a se mai putea privi într-o oglindă”.

Mai multe asociații din Franța militează pentru interzicerea folosirii aşa-numitelor lansatoare de proiectile de apărare (LBD, flashball) de către forțele de ordine în timpul manifestațiilor. La începutul lunii martie, Ministerul de Interne francez contabilizase 13.095 de focuri trase din astfel de arme de la prima manifestație a „vestelor galbene” și până atunci, iar 83 de anchete au fost deschise pentru trageri potenţial problematice.