Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că nu poate fi demis de Congres, argumentând, referindu-se la investigaţia privind ingerinţele electorale ruse, că nu a comis niciun delict pasibil de procedura demiterii.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cei care mă urăsc şi democraţii furioşi care au scris raportul Comisiei Mueller sunt devastaţi că nu au ajuns la concluzia complicităţii. (...) Dar, deşi nu a fost nicio complicitate şi nicio acţiune de obstrucţionare a justiţiei, democraţii radicali de stânga nu vor să continue să emită legi pentru binele cetăţenilor, vor să investigheze şi să consume timp. Acest lucru generează costuri mari pentru ţara noastră şi îi va costa scump pe democraţi în 2020!", a transmis Donald Trump pe Twitter, potrivit Mediafax.

"Doar infracţiunile majore şi delictele pot conduce la demitere. Nu au existat delicte comise de mine (nicio complicitate şi nicio acţiune de obstrucţionare a justiţiei), deci nu mă puteţi demite. Democraţii au comis delicte, nu preşedintele dumneavoastră republican! (...)", a subliniat Donald Trump.

Partidul Democrat, majoritar în Camera Reprezentanţilor, va continua investigaţiile în cazul preşedintelui Donald Trump, care riscă să fie vizat de procedura demiterii în cazul în care se va constata că a încercat să obstrucţioneze justiţia, a afirmat duminică Jerrold Nadler, un lider al opoziţiei.

Partidul Democrat va continua investigaţiile Congresului asupra activităţilor preşedintelui Trump "pentru a afla în ce sens conduc dovezile", a declarat Nadler, care e preşedintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanţilor. "Obstrucţionarea justiţiei, dacă se va confirma, ar fi o infracţiune pasibilă de procedura demiterii", a atras atenţia Jerrold Nadler, citat de postul tv NBC şi de cotidianul The New York Times.

Camera Reprezentanţilor a emis, vineri, o ordonanţă prin care somează Departamentul Justiţiei să transmită Congresului SUA versiunea completă a raportului elaborat de Comisia Robert Mueller, pentru continuarea investigaţiilor în cazul ingerinţelor electorale ruse. Jerrold Nadler, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanţilor, a cerut Departamentului Justiţiei să se conformeze solicitării până pe 1 mai.

Comisia Robert Mueller nu a formulat recomandări de inculpare a lui Donald Trump pentru obstrucţionarea justiţiei, dar preşedintele nu a fost exonerat, decizia urmând să aparţină Congresului, notează agenţia AP. "Comisia pentru Afaceri Judiciare trebuie şi are dreptul de a vedea versiunea completă a raportului şi dovezile referitoare la practicile de până acum", a argumentat Nadler.

Comisia Robert Mueller a oferit Departamentului Justiţiei versiunea completă a raportului de anchetă privind ingerinţele electorale ruse şi presupusele contacte între echipa electorală a lui Donald Trump şi Moscova. Secretarul Justiţiei, William Barr, care este şi procuror general, a redactat raportul, ţinând secrete anumite fragmente ale documentului. O versiune redactată a fost trimisă Congresului, iar alta a fost publicată.