​Iranul consideră „ilegale” sancțiunile americane împotriva sa, a reacționat Teheranul după ce Washingtonul a anunțat anularea derogărilor acordate unui număr de opt țări, ce le permitea să cumpere petrol iranian fără să încalce reglementările SUA, relatează AFP.

Stramtoarea OrmuzFoto: Google Maps

„Întrucât sancțiunile respective sunt ilegale de principiu, Republica islamică Iran nu a acordat și nu acordă nicio valoare și nicio credibilitate derogărilor acordate în legătură cu așa-zisele sancțiuni”, a transmis Ministerul de Externe de la Teheran într-un comunicat.

Potrivit acestuia, Iranul continuă „să discute în permanență” cu partenerii săi, în special cei europeni, despre aceste chestiuni.

Anterior, o sursă din guvernul de la Teheran a declarat că Iranul este pregătit să facă față deciziei SUA de a elimina derogările acordate țărilor cumpărătoare de petrol iranian, în timp ce Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului din Iran, au ameninţat din nou că vor bloca Strâmtoarea Ormuz, relatează Reuters citând presa iraniană.

Statele Unite nu vor reuși să reducă la zero exporturile de petrol iranian, a declarat luni o sursă din cadrul Ministerului iranian al Petrolului, citată de agenția semi-oficială Tasnim. „Indiferent dacă aceste derogări vor continua sau nu, exporturile de petrol ale Iranului nu vor fi în niciun caz zero, decât dacă autoritățile iraniene decid sistarea exporturilor... ceea ce nu este cazul acum”, ar fi declarat această sursă, conform agenției citate.

„Am urmărit și analizat toate scenariile posibile și condițiile pentru continuarea exporturilor noastre de petrol, și au fost luate măsuri necesare... Iranul nu așteaptă o decizie sau alta a Americii pentru a-și exporta petrolul. (...) Avem ani de experiență în neutralizarea eforturilor inamicilor de a da lovituri țării noastre”, a mai spus sursa din Ministerul iranian al Petrolului.

Pe de altă parte, comandantul forțelor navale ale Gardienilor Revoluției a avertizat că Iranul va închide strâmtoarea strategică Ormuz (un punct cheie pentru transportul mondial de petrol), dacă Teheranul este împiedicat să o folosească.

„Potrivit legislației internaționale, Strâmtoarea Ormuz este o cale de trecere maritimă, iar dacă noi suntem împiedicați să o folosim, o vom închide”, a declarat luni generalul iranian Alireza Tangsiri, citat de agenția semi-oficială Fars. „În cazul oricărei amenințări, nu vom avea nicio urmă de ezitare să protejăm și să apărăm apele iraniene”, a adăugat Tangsiri.

Oficialii iranieni au mai ameninţat şi în trecut că ar putea riposta acţiunilor ostile ale SUA prin blocarea Strâmtorii Ormuz, traversată de petrolierele care livrează petrolul exportat de ţările din Golf.

Statele Unite au înăsprit luni campania de "presiune maximală" asupra Iranului, anulând derogările care permiteau Teheranului să vândă petrol către opt țări.

Președintele Donald Trump intenționează astfel să "aducă la zero exporturile" de petrol iranian și să "priveze regimul de principala sa sursă de venituri", a anunțat Casa Albă.

Începând din 2 mai, China, India, Turcia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Italia și Grecia vor trebui să stopeze orice astfel de achiziție. Măsura se anunță deosebit de delicată pentru India, aliat strategic al Statelor Unite și al treilea importator mondial de petrol, unde circa 10% din importuri provin din Iran.

"Dacă nu respectați acest lucru, vor exista sancțiuni" americane, a avertizat șeful diplomației americane, Mike Pompeo.

După ce s-a retras în urmă cu un an din acordul internațional din 2015 care viza să împiedice Teheranul să obțină arma atomică, considerat prea relaxat de Donald Trump, Washingtonul a restabilit în noiembrie sancțiuni economice dure împotriva Iranului. Aceste sancțiuni au fost însoțite de amenințarea cu măsuri punitive față de țările care vor continua comerțul cu Iranul.

Statele Unite au stabilit tot atunci o serie de derogări, timp de 6 luni, apreciind că piața mondială nu putea suporta o anulare atât de bruscă a exporturilor de petrol iranian.