Brexitul nu divide doar Uniunea Europeană, ci și vechile alianțe ale Bătrânului Continent. Astfel, Angela Merkel și Emmanuel Macron, care au semnat cu doar câteva luni în urmă Tratatul de la Aachen, par a fi din ce în ce mai îndepărtaţi și mai divizaţi. E destul să privim evenimentele din ultima perioadă - rezumate de ediţia de duminică a cotidianului Corriere della Sera - pentru a realiza acest lucru. "Parisul sprijină impozitul împotriva giganților web, Berlinul este contra, citează Il Giornale și Rador.

Macron si MerkelFoto: Captura video

Parisul dorește sfârșitul embargoului asupra exporturilor de arme către Arabia Saudită, în timp ce Berlinul tocmai l-a prelungit. Săptămâna trecută, la Consiliul European, Macron a refuzat să acorde Londrei o amânare lungă pentru Brexit, forțând-o pe Angela Merkel (cei care se aflau în aceaşi cameră au descris-o ca fiind "furioasă") la o mediere împotriva voinţei ei", scrie Il Corriere.

Tot săptămâna trecută, Franța a votat împotriva "deschiderii negocierilor comerciale cu Statele Unite, susținută cu fermitate de Berlin.

"Cu această ocazie, ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a declarat că "țările aflate în condiții bugetare bune trebuie să investească mai mult pentru a lupta împreună cu noi împotriva încetinirii economice". În vizorul Parisului se află de fapt Germania, Olanda și Finlanda. Cuvinte care, aşa cum era de așteptat, nu au fost apreciate de omologul său german, Olaf Scholz: "Economia Germaniei crește și nu avem niciun fel de recesiune".

Prin urmare, Tratatul de la Aachen pare să fi rămas o scrisoare moartă. Cele două țări au mari dificultăţi în a găsi o linie comună, foarte probabil și din cauza poziției celor doi lideri. Merkel se află de fapt la sfârșitul carierei sale politice, în timp ce Macron se confruntă cu o situație din ce în ce mai instabilă în Franța unde se pare că nu mai este atât de apreciat, iar în plus trebuie să se mai confrunte și cu protestele vestelor galbene cărora nu pare să le găsească o soluție.

Nemulțumirea este foarte mare. La fel ca şi imobilitatea. Potrivit zvonurilor adunate de Corriere, președintele francez ar fi "exasperat și dezamăgit" de Cancelar. Ideea este că acum, cu Marea Britanie din ce în ce mai departe de Uniunea Europeană, Berlinul a pierdut un punct de sprijin: "Cu alte cuvinte, Londra, cu pozițiile sale irevocabil liberaliste, a fost întotdeauna corectă, oferind Germaniei un scut pentru a rezista la presiunile Franței. Acum, când dragostea s-a încheiat, ruta de coliziune este inevitabilă ".

În prezent, relațiile dintre cele două țări sunt în criză. Brexit - chiar dacă nu a fost încă finalizat - pune la mare încercare bătrâna Europă. Care în plus, va trebui să treacă și prin testul următoarelor alegeri europene , potrivit Il Giornale, citat de Rador.