Venezuela a suspendat expulzarea diplomaților americani, a arătat ministerul afacerilor externe de la Caracas sâmbătă. Diplomații care au rămas pot rămâne la ambasada americană în capitala venezueleană, a decis ministerul, conform La Libre Belgique, citat de Rador.

Nicolas MaduroFoto: Agerpres/Xinhua

Ministerul afacerilor externe a anunțat începerea de negocieri cu Statele Unite pentru a deschide “secțiuni de interes” în fiecare țară pentru a menține un nivel minim de relații după ruperea legăturilor diplomatice. Președintele venezuelean, Nicolas Maduro, dăduse 72 de ore diplomaților americani să părăsească țara. Acum ei vor putea rămâne pe timpul negocierilor, care trebuie să se încheie în 30 de zile. Dacă nu se încheie niciun acord, ei vor trebui să părăsească teritoriul. Secțiunea de interes corespunde nivelului minim de relații între două țări: Cuba și Statele Unite au păstrat acest tip de relații până la redeschiderea, în iulie 2015, a ambasadelor lor.

Negocierile “au început cu dl Jimmy Story, însărcinat cu afaceri al ambasadei din Venezuela, pentru a stabili o modalitate de reprezentare a intereselor Venezuelei la Washington și Statelor Unite în Venezuela”, a explicat dl Maduro într-un discurs retransmis de televiziune. Șeful statului anunțase miercuri că pune capăt relațiilor diplomatice cu Washingtonul după ce Donald Trump l-a recunoscut pe președintele adunării naționale, Juan Guaido, președinte interimar al Venezuelei. Departamentul de stat american ordonase colaboratorilor diplomatici neesențiali să părăsească Venezuela după impunerea termenului de 72 de ore de către Caracas. Un mic număr dintre ei se află încă la post.