​Un puternic cutremur submarin, cu magnitudinea 7,6, a lovit lângă coasta de est a Noii Caledonii, a anunțat centrul pentru alerte de tsunami din Pacific (PTWC), adăugând că au fost observate valuri de tsunami, potrivi Reuters. Seismul submarin a avut loc la adâncimea de doar 10 kilometri, la circa 155 km sud-est de insulele Loyalty.

Alerta de tsunami in Noua CaledonieFoto: Hotnews

UPDATE 09.42 Autoritățile din teritoriul francez au cerut cetățenilor să meargă la cel puțin 300 de metri de mal și, dacă este posibil, să stea la peste 12 metri înălțime față de nivelul mării.

”Valuri tsunami cu înălțimea de 1-3 metri peste nivelul de maree sunt posibile pe unele coaste ale Noii Caledonii și Vanuatu”, a avertizat PTWC. Nu există deocamdată informații privind daune provocate de cutremur.

Un purtător de cuvânt pentru operatorul minier francez Eramet, care operează fabrica de nichel Doniambo din portul Noumea a declarat că a fost implementat planul de tsunami. ”Procedura este de a cere oamenilor care lucrează în apropierea mării să plece către teren mai înalt”, a spus el, adăugând că a simțit cutremurul, care a fost puternic, dar nu a durat prea mult.