Rada Supremă a Ucrainei a aprobat, luni seară, decretul președintelui Petro Poroșenko privind instituirea Legii marțiale, pentru 30 de zile, în regiunile situate la granița cu Rusia, după ce trei nave ale marinei ucrainene au fost sechestrate de forțele speciale rusești, într-o acțiune militară soldată cu răniți, în strâmtoarea Kerci, în zona de acces a mării Azov, provocând o escaladare fără precedent în această zonă sensibilă. Tensiunea este de o asemenea anvergură încât Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit luni de urgență.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Legislația ucraineană în privința legii marțiale permite instaurarea unei serii de limitări, printre care restricții privind libertatea de mișcare, adunările publice și activitatea mass-media. În decretul lui Poroșenko nu se specifică, însă, nimic despre astfel de restricții.
  • În schimb, sunt menționate 11 măsuri privind mobilizarea forțelor armate de rezervă, organizarea apărării anti-aeriene a unor instituții de stat importante, luarea de măsuri pentru apărare cibernetică și asigurarea ordinii publice.
  • Decretul președintelui ucrainean are și un al doisprezecelea punct, al cărui conținut nu a fost făcut public.
  • "Legea marțială nu înseamnă declararea războiului" cu Rusia, "ea va fi introdusă doar pentru apărare", preciza duminică noapte președintele Petro Poroșenko.

LIVETEXT, desfășurarea evenimentelor de luni:

22:13 Parlamentul ucrainean a aprobat de asemenea o rezoluție ce solicită Occidentului să oprească agresiunea rusă, să ofere ajutor militar Ucrainei și să trimită observatori și nave de război la Marea Neagră și la Marea Azov.

21:55 Rada Supremă a Ucrainei a aprobat instituirea Legii marțiale, pentru 30 de zile, în regiunile situate la granița cu Rusia, anunță Kyiv Post.

  • Cu 276 de voturi, a fost aprobată instituirea Legii marțiale începând de pe 28 noiembrie până pe 10 decembrie, în zece regiuni de lângă Rusia și Transnistria (regiune a Republicii Moldova ocupată de Rusia) sau de la Marea Neagră și Marea Azov.
  • Regiunile sunt: Odessa, Mikolaiv, Herson, Zaporijjea, Luhansk, Donețk, Sumî, Harkiv, Cernihiv și Vinița.

Parlamentul de la Kiev a aprobat de asemenea și inițiativa privind organizarea anticipată a alegerilor prezidențiale, pe 31 martie 2019.

20:56 Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a denunțat luni o acțiune ilegală a Rusiei, subliniind că acest comportament face "imposibilă" o "relație normală" între Washington și Moscova.

"Așa cum a spus-o președintele țării mele în mai multe rânduri, Statele Unite sunt favorabile unei relații normale cu Rusia. Dar acțiuni ilegale precum aceasta o fac imposibilă", a spus Haley.

19:37 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să elibereze navele ucrainene și marinarii reținuți, afirmând că nu există nicio justificare pentru acțiunile Moscovei, potrivit Reuters.

Stoltenberg a făcut declarațiile la finalul unei reuniuni de urgență convocate la cererea Ucrainei.

19:04 Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit într-o reuniune de urgență pe tema tensiunilor dintre Ucraina și Rusia.

17:49 Într-un mesaj video, președintele Poroșenko le-a cerut parlamentarilor să fie de acord cu instituirea legii marțiale, însă pentru doar 30 de zile, și nu pentru 60 cât solicitase inițial, potrivit Kiev Post

17.08 Comisia Radei ucrainene pentru Securitate și Apărare a aprobat în unanimitate instaurarea legii marțiale, anunță Tass.

16.38 Rusia a reținut 24 de marinari ucraineni care se aflau pe cele trei nave sechestrate, a declarat comisarul rus pentru drepturile omului, Tatyana Moskalkova. Ea a spus că trei sunt răniți, în spital, dar nu în stare critică.

15.20 Președintele Ucrainei a semnat un decret pentru declararea legii marțiale începând de astăzi, pentru 60 de zile, dar este nevoie de aprobarea parlamentului pentru intrarea în vigoare a decretului.

14.22 Ucraina își rezervă dreptul de a se apăra contra Rusiei și nu exclude posibilitatea ca Moscova să facă și alte acte de agresiune, pe uscat sau pe mare, a declarat ministrul de externe Pavlo Klimkin.

14.17 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că vasele ucrainene au intrat ilegal în apele teritoriale rusești și au ignorat încercările gărzii de coastă de a-i contacta. Confiscarea navelor a respectat strict legile internaționale și naționale, a susținut Peskov.

13.56 Donald Tusk: ”Condamn folosirea forței, de către ruși, în Marea Azov. Autoritățile rusești trebuie să restituie marinarii și vasele și să se abțină de la alte provocări. Europa va fi unită în a susține Ucraina”.

13.27Berlin: Înalți oficiali din Germania, Rusia, Ucraina și Franța vor discuta azi situația navelor ucrainene sechestrate de ruși

12.19 Guvernatorul băncii centrale din Ucraina, Yakiv Smoliy, se va întâlni cu șefii marilor bănci pentru a discuta cum va funcționa sistemul bancar dacă se va introduce legea marțială.

11.16 Ministerul rus de externe acuză Ucraina că a provocat intenționat incidentul din strâmtoarea Kerci. Moscova va convoca un înalt diplomat ucrainean pentru a se plânge în privința incidentului, a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

10.57 Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a spus că acțiunile SUA și altor țări de creștere a tensiunilor lângă granițele Rusiei ar putea duce situația într-un ”punct fără întoarcere”.

Citește și:

În noaptea de duminică spre luni, Consiliul de securitate și apărare ucrainean, reunit de urgență, i-a propus președintelui Petro Poroșenko introducerea legii marțiale "pentru 60 de zile", a anunțat secretarul acestei structuri.

Decizia trebuie aprobată de Parlamentul ucrainean, care are programată o sesiune extraordinară după-amiază, dar un vot pozitiv este departe de a fi garantat.

În cadrul ședinței Consiliului de securitate, președintele Poroșenko a denunțat un "act nebunesc al Rusiei împotriva Ucrainei", asigurând că atacul "a fost premeditat". "Legea marțială nu înseamnă declararea războiului" cu Rusia, "ea va fi introdusă doar pentru apărare", a precizat acesta.

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia în zona mării Azov au cunoscut o inflamare bruscă duminică, după ce Kievul a acuzat Rusia că a lovit o navă ucraineană și a blocat accesul în această mică mare, situată între Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, și estul Ucrainei, teatrul unul război cu separatiștii proruși.

Situația s-a degradat rapid, Ucraina acuzând în cursul serii că rușii au capturat aceste nave după ce au tras asupra lor.

Axă strategică

Navele - două vedete blindate, Berdiansk și Nikopol, și remorcherul Iani Kapu - încercau să intre din Marea Neagră în strâmtoarea Kerci, care separă Crimeea de Rusia și marchează accesul în marea Azov.

Dintre cei 23 de militari aflați la bord, șase au fost răniți, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.

Rusia a confirmat confruntarea și "folosirea armelor", dar a acuzat navele ucrainene de "acțiuni ilegale în apele teritoriale rusești", vorbind de trei ucraineni răniți.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a denunțat "metodele de bandiți la drumul mare" ale Ucrainei, "întâi prin provocări, apoi presiuni puternice urmate de acuzații de agresiune".

Marina ucraineană spune însă că a avertizat Rusia în avans despre traseul acestor nave.

Potrivit marinei, navele au petrecut mai multe ore în fața strâmtorii Kerci, în timp ce o navă petrolieră plasată sub podul Crimeii, în strâmtoarea Kerci, bloca accesul spre strâmtoare.

Această strâmtoare, singura cale maritimă între marea Neagră și marea Azov, este o axă strategică de primă importanță, atât pentru Rusia cât și pentru Ucraina.

"Așteptăm ca Rusia să restaureze libera trecere în strâmtoarea Kerci și cerem tuturor părților să acționeze cu maximă reținere pentru a se ajunge la o dezescaladare imediată a situației", a cerut Uniunea Europeană. Și NATO a făcut apel la "reținere și dezescaladare".

Ofensivă spre Mariupol?

Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a cerut Occidentului "formarea unei coaliții clare pentru a rezista la actele de agresiune ale Rusiei".

Rusia revendică controlul apelor în largul Crimeii după anexarea peninsulei. Kievul și Occidentalii acuză Moscova că "îngrădește" deliberat navigarea navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci.

Dificultățile au apărut după construirea de către Moscova a unui pod foarte controversat de 19 kilometri de-a lungul strâmtorii Kerci. Instalarea acestui pod în 2017 împiedică trecerea unei părți a navelor. În acest an, paza de coastă rusească a început să rețină navele, oficial pentru controale.

Kievul acuză Moscova că ar putea pregăti o ofensivă împotriva Mariupol, ultimul mare oraș sub controlul Kievului în estul țării.