- Legislația ucraineană în privința legii marțiale permite instaurarea unei serii de limitări, printre care restricții privind libertatea de mișcare, adunările publice și activitatea mass-media. În decretul lui Poroșenko nu se specifică, însă, nimic despre astfel de restricții.
- În schimb, sunt menționate 11 măsuri privind mobilizarea forțelor armate de rezervă, organizarea apărării anti-aeriene a unor instituții de stat importante, luarea de măsuri pentru apărare cibernetică și asigurarea ordinii publice.
- Decretul președintelui ucrainean are și un al doisprezecelea punct, al cărui conținut nu a fost făcut public.
- "Legea marțială nu înseamnă declararea războiului" cu Rusia, "ea va fi introdusă doar pentru apărare", preciza duminică noapte președintele Petro Poroșenko.
- Cu 276 de voturi, a fost aprobată instituirea Legii marțiale începând de pe 28 noiembrie până pe 10 decembrie, în zece regiuni de lângă Rusia și Transnistria (regiune a Republicii Moldova ocupată de Rusia) sau de la Marea Neagră și Marea Azov.
- Regiunile sunt: Odessa, Mikolaiv, Herson, Zaporijjea, Luhansk, Donețk, Sumî, Harkiv, Cernihiv și Vinița.
"Așa cum a spus-o președintele țării mele în mai multe rânduri, Statele Unite sunt favorabile unei relații normale cu Rusia. Dar acțiuni ilegale precum aceasta o fac imposibilă", a spus Haley.
19:04 Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit într-o reuniune de urgență pe tema tensiunilor dintre Ucraina și Rusia.
17.08 Comisia Radei ucrainene pentru Securitate și Apărare a aprobat în unanimitate instaurarea legii marțiale, anunță Tass.
14.17 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că vasele ucrainene au intrat ilegal în apele teritoriale rusești și au ignorat încercările gărzii de coastă de a-i contacta. Confiscarea navelor a respectat strict legile internaționale și naționale, a susținut Peskov.
13.56 Donald Tusk: ”Condamn folosirea forței, de către ruși, în Marea Azov. Autoritățile rusești trebuie să restituie marinarii și vasele și să se abțină de la alte provocări. Europa va fi unită în a susține Ucraina”.
13.27 Berlin: Înalți oficiali din Germania, Rusia, Ucraina și Franța vor discuta azi situația navelor ucrainene sechestrate de ruși
12.19 Guvernatorul băncii centrale din Ucraina, Yakiv Smoliy, se va întâlni cu șefii marilor bănci pentru a discuta cum va funcționa sistemul bancar dacă se va introduce legea marțială.
11.16 Ministerul rus de externe acuză Ucraina că a provocat intenționat incidentul din strâmtoarea Kerci. Moscova va convoca un înalt diplomat ucrainean pentru a se plânge în privința incidentului, a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.
10.57 Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a spus că acțiunile SUA și altor țări de creștere a tensiunilor lângă granițele Rusiei ar putea duce situația într-un ”punct fără întoarcere”.
- Întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate al ONU
- NATO cere "reținere și detensionare" în conflictul din strâmtoarea Kerci
- VIDEO Rusia a capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră / Șase marinari au fost răniți / Poroșenko cere declararea legii marțiale
- MAE: Violarea dreptului internațional subminează securitatea întregii regiuni
Decizia trebuie aprobată de Parlamentul ucrainean, care are programată o sesiune extraordinară după-amiază, dar un vot pozitiv este departe de a fi garantat.
În cadrul ședinței Consiliului de securitate, președintele Poroșenko a denunțat un "act nebunesc al Rusiei împotriva Ucrainei", asigurând că atacul "a fost premeditat". "Legea marțială nu înseamnă declararea războiului" cu Rusia, "ea va fi introdusă doar pentru apărare", a precizat acesta.
Tensiunile dintre Ucraina și Rusia în zona mării Azov au cunoscut o inflamare bruscă duminică, după ce Kievul a acuzat Rusia că a lovit o navă ucraineană și a blocat accesul în această mică mare, situată între Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, și estul Ucrainei, teatrul unul război cu separatiștii proruși.
Situația s-a degradat rapid, Ucraina acuzând în cursul serii că rușii au capturat aceste nave după ce au tras asupra lor.
Axă strategică
Navele - două vedete blindate, Berdiansk și Nikopol, și remorcherul Iani Kapu - încercau să intre din Marea Neagră în strâmtoarea Kerci, care separă Crimeea de Rusia și marchează accesul în marea Azov.
Dintre cei 23 de militari aflați la bord, șase au fost răniți, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.
Rusia a confirmat confruntarea și "folosirea armelor", dar a acuzat navele ucrainene de "acțiuni ilegale în apele teritoriale rusești", vorbind de trei ucraineni răniți.
Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a denunțat "metodele de bandiți la drumul mare" ale Ucrainei, "întâi prin provocări, apoi presiuni puternice urmate de acuzații de agresiune".
Marina ucraineană spune însă că a avertizat Rusia în avans despre traseul acestor nave.
Potrivit marinei, navele au petrecut mai multe ore în fața strâmtorii Kerci, în timp ce o navă petrolieră plasată sub podul Crimeii, în strâmtoarea Kerci, bloca accesul spre strâmtoare.
Această strâmtoare, singura cale maritimă între marea Neagră și marea Azov, este o axă strategică de primă importanță, atât pentru Rusia cât și pentru Ucraina.
Ofensivă spre Mariupol?
Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a cerut Occidentului "formarea unei coaliții clare pentru a rezista la actele de agresiune ale Rusiei".
Rusia revendică controlul apelor în largul Crimeii după anexarea peninsulei. Kievul și Occidentalii acuză Moscova că "îngrădește" deliberat navigarea navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci.
Dificultățile au apărut după construirea de către Moscova a unui pod foarte controversat de 19 kilometri de-a lungul strâmtorii Kerci. Instalarea acestui pod în 2017 împiedică trecerea unei părți a navelor. În acest an, paza de coastă rusească a început să rețină navele, oficial pentru controale.
Kievul acuză Moscova că ar putea pregăti o ofensivă împotriva Mariupol, ultimul mare oraș sub controlul Kievului în estul țării.
ca te vad cunoscator.
Nu sunt fan P$D, dar te ai bagat ca musca verde in lapte
Si cum prostii pun botul la orice pare a fi impotriva rusilor normal ca o sa vezi postari de la mine.
Doar ca nu o sa le pricepi, evident.
pentru ca in loc sa gandesti cu propriul cap si sa te informezi singur iei pe nemestecate ce iti servesc altii.
Actiunile de cotropire sunt asemanataoare invaziilor mongole si chiar misiunilor de expansiune ale Imperiului Otoman!
Cred ca deja se poate incepe un al doilea volum, dupa primul numit Crimeea!
Noroc cu rusii ca avem Dobrogea. Dar habar nu ai de istorie, nu-i asa?
Nu e niciun noroc cu rusii...
Dupa ce i-am scos din c_c_t in razboiul din 1877-1878, chipurile ne-au dat Dobrogea si ne-au luat cele 3 judete Cahul, Ismail, Bolgrad...
Ba chiar nu mai voiau sa plece din Romania, dupa razboi.
Asa ca plimba ursu' la alte mese, lasa-ne in pace pe noi, tu ramai la moskva ta iubita.
- asta-i buna ce zici, adica ei trag cu bombardeaua peste tot unde nu se spun si spun Y,S si tu imi dai ex cu Franta, etc. pai alea scumpule, s-au construit cand au fost guverne de stanga in tarile de le pomenesti, daca nu stiai. acu nu au bani nici de renovari, d-apoi .. . apropo, sa venim mai aproape, cate scoli s-au facut la tine in sat (judet) dupa '90 ?
si care ii costa din ce in ce mai mult.
https://www.rfi.ro/special-paris-85624-prima-cupola-catedralei-rusesti-din-paris-fost-montata
Pai mai Aliosa, ani de ziel a functionat un Acord NATO-Rusia, sa intelegem ca prin acel acord NATO se angaja sa apere Rusia in vreun fel impotriva tatarilor?
In rest, nu ne surprinde nimic, nici atitudinea rusilor, nici declaratiile lor dupa incident.
Nu m-aș mira ca întreg episodul să fi fost regizat cu atenție de la Kiev pentru a obține exact acest rezultat, cunoscută fiind reacția inevitabilă din partea rușilor.
Asa ca masura asta interzice si manifestatiile si, ca de obicei, aduce si o crestere in sondaje ca deh, patriotism, dujmanu', conducatoru' ferm.
E greu sa gandesti, nu?
Mai bine iei de la CNN si BBC gata digerat si regurgitat.
ca intreaba rusii in ce trib ar fi bine sa intre, sa se civilizeze si ei.
Dar daca nu iti place vezi ca batalionul Azov e tot timpul dornic de noi recruti.
Nu ar trebui sa ai probleme sa bati in lupta niste primitivi, nu-i asa?
Sau dupa legile internationale? pe care rusii le-au semnat?
O sa ia vreo 700-800 de ani dar eu spun ca o sa merite.
Oricum trebuie apreciata o atitudine constructiva, ca a ta.
N-ai cu cine !
Se vor inaspri sanctiunile economico-politice si atat !
PS. A trecut Ivan prin situatii de 1000 de ori mai grele in timpul Marelui Razboi pt Apararea Patriei !
PPS. Nimeni nu spune ca vremea diplomatiei a trecut. Doamne fereste ! Doar ca e necesara o diplomatie mai "cu mana pe pistol." ! ;)
Cu rusii vor trebui sa-si scufunde toata flota ca sa-i indispuna cu podul lor de 19 km. Sper sa vrea sa-i indispuna, sa fie suparati rau ukrainenii !
https://www.youtube.com/watch?v=xpdlGAweVu4
De ce nu lupta armata ucraineana in Crimeea ? Fiindca acolo chiar sunt rusii... :)