Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a avertizat luni Rusia că sechestrarea celor trei nave militare ucrainene de către forțele rusești reprezintă o „revoltătoare încălcare a suveranităţii teritoriale a Ucrainei” și a cerut Moscovei să reducă tensiunile generate de acțiunea sa „arogantă”, relatează Reuters.

Nikki HaleyFoto: Captura YouTube

Haley a spus că a discutat în cursul zilei cu președintele Donald Trump și secretarul de stat Mike Pompeo și că declarațiile sale „reflectă îngrijorările (SUA) la cel mai înalt nivel”.

„Așa cum a spus președintele Trump de nenumărate ori, Statele Unite sunt favorabile unei relații normale cu Rusia. Dar acțiuni ilegale precum aceasta continuă să facă acest lucru imposibil”, a afirmat ambasadoarea Nikki Haley, membră a cabinetului lui Trump, în cadrul reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate al ONU desfășurate la cererea Ucrainei.

„SUA își vor menține sancțiunile împotriva Rusiei impuse pentru Crimeea. O nouă escaladare de acest gen din partea Rusiei nu va face decât să agraveze lucrurile. Va submina și mai mult poziția Rusiei în lume. Va deteriora și mai mult relațiile Rusiei cu SUA și cu multe alte țări”, a mai transmis diplomata americană.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Volodymyr Yelchenko, a făcut apel la comunitatea internațională „să implementeze un nou set de sancțiuni care să ia în calcul situația din regiune, inclusiv împotriva porturilor rusești la Marea Azov”.

El a spus Consiliului de Securitate că sporirea presiunii politice asupra Moscovei ar ajuta la dezescaladarea situației, dar a avertizat totodată că Ucraina este „pregătită să utilizeze toate mijloacele disponibile pentru exercitarea dreptului nostru la autoapărare”.

De cealaltă parte, adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitry Polyanskiy, a acuzat Ucraina că a pus la cale acest incident, sugerând ca motiv cota electorală scăzută a președintelui Petro Poroșenko înainte de scrutinul prezidențial de anul viitor.

„Cum poate menține puterea în aceste condiții? E clar - organizează o provocare și acuză încă o dată Rusia de tot, își umflă cota și se prezintă drept salvatorul națiunii”, a spus Polyanskiy în fața Consiliului de Securitate ONU.

„E vorba despre anularea alegerilor, în ciuda tuturor asigurărilor date de Poroșenko de contrariu”, a mai spus Polyanskiy, avertizând că Rusia „nu a provocat niciodată prima lovitură, dar știe cum să se protejeze”.

Yelchenko a respins remarcile lui Polyanskiy și declarat în fața Consiliului că incidentul reprezintă o „amenințare clară la pacea și securitatea internațională” și că Rusia amestecă realitatea cu ficțiunea în încercarea de a explica ce s-a întâmplat.

Citește și: