Marina ucraineană a anunțat că forțele speciale rusești au sechestrat trei dintre navele sale în Marea Neagră, iar șase marinari au fost răniți, după ce rușii au deschis focul asupra navelor. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a cerut o întrunire a Cabinetului de Război și a anunțat că va propune ca Parlamentul să declare legea marțială în țară. Rusia a confirmat incidentul și a susținut că vasele ucrainene au pătruns ilegal în apele teritoriale ruse, ignorând avertismentele de a se opri, şi au efectuat manevre periculoase. Mai mulți demonstranți ucraineni, inclusiv membri ai unor grupări naționaliste, s-au strâns luni dimineață în apropierea Consulatului Rusiei de la Liov și au dat foc la cauciucuri. Un miting similar s-a desfășurat și în apropierea Ambasadei Rusiei de la Kiev.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Cele trei nave ucrainene sechestrate sunt acum în portul Kerci din peninsula Crimeea, potrivit unui martor Reuters. Persoane în uniforme navale au putut fi văzute pe lângă nave, care nu au semne vizibile de avarii.

UPDATE Rusia a redeschis strâmtoarea Kerci, de lângă Crimeea, pentru navele comerciale, a declarat un oficial portuar citat de agenția RIA.

Strâmtoarea Kerci:

UPDATE Proteste în Kiev în fața ambasadei Rusiei

Aproximativ 150 de persoane s-au adunat în afara ambasadei ruse, iar câțiva dintre protestatari au aruncat cu torțe aprinse. Cel puțin o mașină aparținând ambasadei a fost incendiată, potrivit BBC.

UPDATE Numărul marinarilor ucraineni răniți de ruși în incidentul din strâmtoarea Kerci crește la șase. Petro Poroșenko propune declararea legii marțiale

Potrivit Reuters, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat că va propune că Parlamentul să declare legea marțială în țară după ce militari ruși au atacat și confiscat trei nave ale marinei ucrainene în Marea Neagră. El a spus că Parlamentul ar putea decide dacă va aproba legea marțială, care ar restrânge libertățile civile și va acordă mai multă putere instituțiilor statului.

UPDATE Rusia confirmă și susține că vasele intraseră ilegal în apele sale teritoriale ruse

Serviciul de securitate rus FSB a anunţat că navele sale de patrulă la frontieră au capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră şi au folosit armamentul din dotare pentru a le forţa să se oprească, relatează agenţia de ştiri rusă RIA, citată de Reuters.

UPDATE MAE a reacționat duminică seară și se declară profund îngrijorat de evoluțiile din strâmtoarea Kerci, spunând că violarea dreptului internațional subminează securitatea întregii regiuni

Ministerul Afacerilor Externe se declară profund îngrijorat de evenimentele din strâmtoarea Kerci, unde forțele speciale rusești au sechestrat trei nave ale marinei ucrainene, și spune că violarea dreptului internațional subminează securitatea întregii regiuni.

UPDATE NATO cere "reținere și detensionare" în conflictul din strâmtoarea Kerci și face apel la Rusia să asigure accesul neîngrădit la porturile ucrainene din Marea Azov

Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, declară că alianța "monitorizează îndeaproape" evoluțiile din Marea Azov și strâmtoarea Kerci. "Apelăm la reținere și la detensionare", spune ea, citată de BBC.

UPDATE Consiliului Național pentru Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Petro Poroșenko a cerut o întâlnite cu membrii Cabinetului de Război pentru a discuta situația.

UPDATE Trei nave ucrainene au fost capturate de către ruși, potrivit Marinei din Ucraina

Marina ucraineană a făcut o primă declarație, pe pagina sa de Facebook, privind rănirea unui marinar, după ce tensiunile au crescut ca urmare a faptului că

Rusia a oprit două nave de luptă și un remorcher din Ucraina să intre în Marea Azov prin Strâmtoarea Kerci.

"La ieşirea din strâmtoarea Kerci, ruşii au deschis focul asupra unei nave a Forţelor navale ucrainene. Există o persoană rănită la bord", a precizat pe Facebook Boris Babin, reprezentant al preşedintelui ucrainean pentru Crimeea.

Rusia a acuzat Ucraina de "acțiuni provocatoare”, motivând că navele erau în apele teritoriale rusești.

Administrația de la Moscova a transmis că remorcherul și cele două nave de război, Berdyansk și Nikopol, încercau "să creeze un motiv de conflict în regiune”, scrie Mediafax. În urma incidentului, remorcherul ucrainean Yana Kapu a suferit daune la motor.

"Navele au intrat ilegal într-o zonă închisă temporar din apele teritoriale ale Rusiei”, au transmis reprezentanții Serviciilor Secrete ruse (FSB), printr-un comunicat.

Administrația de la Kiev a declarat că informase Rusia cu privire la planul de navigare al navelor.