Președintele american Donald Trump a început luni, la Helsinki un summit istoric cu Vladimir Putin, cu speranța declarată de a stabili o relație "extraordinară" cu omologul său rus, scrie AFP.

Donald Trump si Vladimir Putin, la HelsinkiFoto: Captura Facebook

Liderul de la Casa Albă și cel de la Kremlin s-au întâlnit la palatul prezidențial, în centrul capitalei finlandeze care are o lungă tradiție de a găzdui summituri Est-Vest.

"Îmi face foarte multă plăcere să vă întâlnesc", "a venit timpul să vorbim despre relațiile noastre pe fond", a afirmat Putin, în timp ce Trump și-a exprimat speranța de a stabili "o relație extraordinară", după care a repetat o formulă favorită a sa: "A te înțelege bine cu Rusia e un lucru bun, nu un lucru rău".

Pe agenda zilei: o discuție la care sunt prezenți doar președinții și traducătorii, un dejun de lucru cu echipele și o conferință comună de presă.

Miliardarul american, la putere de 18 luni, a declarat de mai multe ori că speră să lege o relație personală cu fostul ofițer KGB, care conduce Rusia din 2000.

Cu puțin timp înainte de prima strângere de mâini, Trump a dat tonul într-un tweet cel puțin surprinzător din partea unui președinte american.

Acesta a atribuit relațiile proaste dintre Washington și Moscova... "anilor de prostie din partea Statelor Unite" și "vânătorii de vrăjitoare" efectuate de FBI în ancheta privind ingerințele rusești în campania prezidențială din 2016.

Fără nicio surpriză, mesajul a fost salutat de Moscova. "Suntem de acord", a răspuns ministerul rus al Afacerilor externe, într-un incredibil schimb de replici pe Twitter.

"Semn îngrijorător"

Torrey Taussig, de la Brookings Institution, vede în acest tweet un "semn îngrijorător". Dacă relații cu Moscova sunt atât de proaste, este din cauza "atitudinii lui Putin în Ucraina și Siria, ingerința în alegeri democratice, și lista este lungă".

De la Siria la Crimeea, numeroși diplomați și analiști se tem ca Trump să nu facă o serie de concesii în fața lui Putin.

Vladimir Putin a rămas mut până în prezent în privința așteptărilor și a strategiei sale.

Siria figurează în prim planul discuțiilor. Donald Trump pare nerăbdător să se distanțeze de acest conflict și să retragă trupele americane din această țară.

În privința Crimeii, Trump întreține de mai multe săptămâni ambiguitatea, refuzând să excludă explicit recunoașterea anexării de către Rusia.

Este a patra oară când un președinte american și unul rus se întâlnesc în capitala finlandeză: Gerald Ford și Leonid Brejnev (1975), George Bush și Mihail Gorbaciov (1990), Bill Clinton și Boris Elțîn (1997).