Fostul manager de campanie a lui Donald Trump, Paul Manafort, a autorizat operațiuni media secrete în numele fostului președinte al Ucrainei, care conțineau articole plasate sub acoperire în Wall Street Journal, pe site-uri americane și informari anonime împotriva lui Hillary Clinton, relateazăThe Guardian.

Paul ManafortFoto: Hotnews

Proiectul a fost conceput pentru a spori reputația liderului Ucrainei de atunci, Viktor Ianukovici, în detrimonetul rivalei lui, Iulia Timoșenko. Acesta a făcut parte dintr-un efort de lobby în valoare de mai multe milioane de dolari, efectuat de Manafort în numele guvernului lui Ianukovici.

Strategiile includeau rescrierea înregistrărilor din Wikipedia pentru a denigra un adversar cheie al președintelui ucrainean de atunci, înființarea unui ”thinkthank” fals în Viena pentru a disemina punctele de vedere care-l sprijineau pe Ianukovici, instructajul jurnaliștilor de la site-ul de știri de dreapta Breibart de a o ataca pe Clinton, atunci când ea a fost secretar de stat al Statelor Unite.

De asemenea, campania pro-Ianukovici a fost dusă și prin intermediul trolilor de pe Facebook și Twitter.

Strategia lui Manafort privind Ucraina anticipează eforturile de mai târziu ale Kremlinului de a folosi Twitter și Facebook pentru a o discredita pe Clinton și a-l ajuta pe Trump să câștige alegerile din 2016. Materialul văzut de Guardian datează din perioada 2011 - 2013.

Procurorul special, Robert Mueller, care investighează acuzațiile potrivit cărora Rusia s-a amestecat în campania lui Trump, l-a pus sub acuzare pe Manafort, în octombrie 2017, pentru că nu a declarat zeci de milioane de dolari primiti din Ucraina.

Manafort se confruntă cu mai multe capete de acuzare, mai cu seamă cu nedeclararea a zeci de milioane de dolari primiți de la fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Mueller îl acuză pe Manafort că a angajat politicieni europeni pensionați pentru a face lobby pentru Ianukovici și i-a plătit cu peste 2 milioane de euro prin intermediul conturilor offshore.

În 2010, Ianukovici a învins-o pe rivala sa, Iulia Timoșenko, în alegerile prezidențiale. În vara următoare, procurorii ucraineni au arestat-o pe Timoșenko. Acest lucru a provocat critici mari din partea administrației Obama și a UE, care l-au acuzat pe Ianukovici de blocarea lui Timoșenko din motive politice.

În 2011, Manafort a aprobat o strategie clandestină pentru a o discredita pe Timoșenko în străinătate. Alan Friedman, fost reporter al revistei Wall Street Journal și Financial Times, cu sediul în Italia, a realizat acest proiect.

Citește și: