Rusia a expulzat 59 de diplomați din 23 de țări, vineri, și a spus că își rezervă dreptul de a acționa împotriva a altor patru țări, în cadrul scandalului otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Yulia, pe 4 martie, la Salisbury. Printre diplomații expulzați se află și un român care a fost declarat persona non grata.Rusia a anunțat anterior că va reacționa expulzărilor cu un număr egal de diplomați.

Serghei si Iulia SkripalFoto: Captura BBC

Ministerul rus de Externe a declarat, vineri, că a convocat șefi de misiuni diplomatice din 23 de țări, între care și România, într-un conflict cu Occidentul în legătură cu otrăvirea unui fost spion rus și a fiicei sale în Marea Britanie.

Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat, vineri, declararea de către Federația Rusă persona non grata a unui diplomat român acreditat în Rusia.

Ambasadorii au fost chemați la Ministerul rus de Externe, pentru a fi notificați de deciziile luate împotriva țărilor lor. Prima anunțată a fost ambasadoarea Olandei.

Ţările informate vineri cu privire la aceste expulzări sunt: Australia, Albania, Germania, Danemarca, Irlanda, Spania, Italia, Canada, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Moldova, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Ucraina, Finlanda, Franţa, Croaţia, Cehia, Suedia şi Estonia.

”Doi dintre colegii mei au părăsit Moscova. Dar noi (Ambasada) rămânem aici”, a declarat amabsadoarea Olandei la Moscova, Renee Jones-Bos.

Rusia expulzează, de asemenea, patru diplomați germani, trei diplomați cehi, patru diplomați polonezi, un diplomat suedez, doi diplomați italieni și un diplomat finlandez.

În ceea ce privește Marea Britanie, Rusia a hotărât termenul în care Londra trebuie să își retragă diplomați.

”Partea britanică trebuie, în termen de o lună, prin intermediul unei reduceri corespunzătoare a personalului său, să aducă numărul total al angajaților ambasadei britanice la Moscova si ale consulatelor britanice din Rusia la același număr al diplomaților ruși (inclusiv personal tehnic și administrativ) din Marea Britanie”, arată un comunicat al dimplomației ruse.

Rusia a spus că nu este responsabilă de ”războiul diplomatic”, după ce joi a expulzat 60 de diplomați americani ca răspuns la decizia similară a Washingtonului.

”Nu este Rusia care s-a angajat într-un război diplomatic (...), nu este Rusia care a inițiat un schimb de sancțiuni sau un schimb de expulzări ale diplomaților", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Patru diplomați canadieni vor fi expulzați din Rusia.

De asemenea, Rusia a anunțat că a expulzat un diplomat irlandez.

”Nu există nicio justificare pentru expulzare. Personalul nostru nu se angajează în activități care sunt incompatibile cu statusul lor diplomatic”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului irlandez de Externe.

Un diplomat croat, doi diplomați spanioli și un norvegian vor fi expulzați.

Rusia și-a rezervat dreptul de a acționa și împotriva Belgiei, Ungariei, Georgiei și Muntenegru, state care au hotărât în ultima clipă că și expulzează diplomați ruși în cazul scandalului Serghei Skripal.

Citește și:

Cazul Skripal: Starea Iuliei, fiica fostului spion rus Serghei Skripal, se îmbunătățește/ Tânăra este conștientă și vorbește

Cazul Skripal: Bulgaria nu va expulza diplomati ruși