Bulgaria nu va expulza diplomați ruși ca răspuns la otrăvirea cu un agent neurotoxic a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Yulia, atac pus pe seama Moscovei de către Guvernul britanic, a spus premierul Boyko Borissov, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Boyko Borissov spune că țara sa, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, are nevoie să păstreze un dialog deschis cu Rusia, în contextul escaladării tensiunilor între Moscova și Occident din cauza atacului cu agentul neurotoxic din 4 martie asupra fostului spion rus Serghei Skripal.

Bulgaria și-a exprima solidaritatea cu aliații UE și NATO chemând-și ambasadorul de la Moscova pentru consultații, a spus Borissov, dar a subliniat că este nevoie de mai multe probe pentru acțiuni ulterioare.

”Ca țară care deține președinția Consiliului Uniunii Europene trebuie să păstrăm canalul de comunicare deschis, așa cum am făcut în vreme de tensiune excesiva în regiunea noastră în prezent cu Turcia. Trebuie să facem același lucru cu Rusia”, a spus Borissov.

”În această etapă, nu credem că ar trebui să expulzăm diplomați și oficiali ruși”, a declarat Borissov, după o întâlnire a Consiliului de Securitate a Guvernului în legătură cu atacul din Anglia, care a inclus și audierea ambasadorului bulgar la Moscova.

Borissov a spus că ambasadorul se va întoarce în Rusia după Paștele Ortodox (8 aprilie).

Coaliția de guvernare, cât și alte partide din Parlament s-au opus solicitărilor ca Bulgaria să expulzeze diplomați ruși, care favorizează păstrarea unor legături bune cu Rusia.

Bulgaria, care a fost eliberată de sub dominația otomană de către Rusia, a devenit una dintre cele mai obediente state satelit sovietice în timpul Războiului Rece. Mulți bulgari simt o strânsă afinitate culturală cu Rusia, cu care împărtășesc scrierea chirilică și ortodoxia creștină.

Citește și:

Val de expulzări în Dosarul Skripal: Un diplomat rus la București a fost declarat persona non-grata. Ambasada Rusiei: Manifestarea nebuniei publice colective/ SUA conduce riposta occidentală împotriva Moscovei și anunță expulzarea a 60 de spioni ruși

Dosarul Skripal: NATO expulzează 7 diplomați ruși și respinge cererile de acreditare a încă 3