NATO a anunțat că expulzează 7 diplomați ruși și respinge cererile de acreditare a încă 3, ca reacție la folosirea unui agent neurotoxic pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie, relatează AFP.

Serghei SkripalFoto: Captura YouTube

Secretarul NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat marți că dimensiunea misiunii diplomatice a fost redusă la 20 de persoane de la 30.

”Trimite un mesaj foarte clar Rusiei că are costuri”, a spus Stoltenberg despre atacul de pe 4 martie asupra fostului spion rus și a fiicei sale.

Peste 23 de ţări, inclusiv 16 state membre ale Uniunii Europene, au decis să expulzeze cel puţin 116 de diplomaţii ruşi, ca represalii ale Occidentului după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal pe teritoriul Marii Britanii la 4 martie, acţiune comisă de Moscova, conform Londrei.

Statele Unite au anunțat „cea mai importantă expulzare de ruși” din istorie, în aceste represalii coordonate inedite cu alte țări occidentale, respectiv expulzarea a 48 de diplomați în diferite misiuni în Statele Unite şi 12 la misiunea rusă la ONU, decizând şi închiderea Consulatului Rusiei din Seattle, pe coasta de vest.

Ultimele state care au anunțat, marți, expulzări sunt Irlanda, care va expulza un diplomat, și Austria, care va expulza doi, potrivit AFP.

Presa rusă a denunțat marți că expulzările coordonate ale diplomaților ruși de către peste 20 de țări, după otrăvirea cu un agent neurotoxic a fostului agent rus Serghei Skripal, au aruncat relațiile dintre Moscova și Occident într-o nouă perioadă a "Războiului Rece".

De asemenea, Moskova denunță ”un gest provocator” și a promis că va riposta la rândul ei.

Printre statele UE care au anunțat că expulzează diplomați ruși se află și România, care a declarat persona non-grata un diplomat.

Citește:

Expulzarea diplomaților ruși: Presa rusă denunță un nou ”Război rece”

Reacția Ambasadei Moscovei la București, după anunțul expulzării unui diplomat rus: Manifestarea nebuniei politice colective