Ambasada Rusiei apreciază ca decizia ministerului român de externe de a declara persona non grata un diplomat rus acreditat la București reprezintă „manifestarea nebuniei publice colective„.

Ambasadorul rus Valeri KuzminFoto: Facebook - Ambasada Rusiei in Romania

Iată mai jos mesajul postat pe site-ul Ambasadei Rusiei la București, după ce MAE a anunțat expulzarea diplomatului rus:

„În legătură cu numeroasele întrebări ale presei românești adresate Ambasadei informăm: 'La Ambasada Rusiei la București cred, că este foarte probabil ca decizia luată este manifestarea nebuniei politice colective, mai ales, că nu există altă explicație plauzibilă'„.

Cu circa două ore mai devreme, Ministerul roman al Afacerilor Externe a declarat persona non-grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, astfel încât acesta este obligat să părăseasca teritoriul României.

„Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă”, se arată într-un comunicat al MAE.

Anunțul MAE a venit pe fondul unei mișcări concertate la nivel euro-atlantic. Paisprezece țări din Uniunea Europeană au decis să expulzeze diplomați ruși în urma otrăvirii în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal, a anunțat presedintele Consiliului european, Donald Tusk, citat de AFP. Statele Unite au anunțat de asemenea „cea mai importantă expulzare de ruși„ din istorie, în aceste represalii coordonate inedite cu alte țări occidentale.

"De manieră concertată, 14 țări din UE au decis să expulzeze diplomați ruși„, a spus Tusk, la Varna, in Bulgaria, unde urmeaza să participe la reuniunea liderilor UE cu președintele turc Recip Tayyip Erdogan. "Măsuri suplimentare, inclusiv noi expulzări, nu sunt excluse în zilele si săptămânile următoare", a adăugat Tusk.